Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Коментарі

Коментарі

16.11.2010

Регулювання ринку рейтингових послуг України

Для «Урядового кур’єра» коментує генеральний директор агентства «Кредит-Рейтинг» Станіслав Дубко.

Існування якої кількості уповноважених ДКЦПФР рейтингових агентств в Україні вважаєте доцільним? Чому?

Як міжнародні, так і національні ринки рейтингових послуг представлені невеликою кількістю гравців. Це обумовлено тим, що клієнтами рейтингових агентств є не всі економічно активні суб’єкти, а компанії-учасники фондового ринку, а також фінансові установи. Якщо на певному ринку закріпилися 2-3 авторитетних рейтингових агентства, які мають вагому ринкову репутацію, то новим гравцям ринку достатньо складно пробитися до кола визнаних ринком агентств. В США – країні з найбільш розвинутою рейтинговою культурою – певний час існували лише 4 гравці ринку рейтингових послуг. На світовій арені (кредитні рейтинги за міжнародною шкалою) до 80% ринку належить тільки 2 рейтинговим агентствам - Standard&Poor's и Moody's. У Євросоюзі у зв’язку з прийняттям Положення № 1060/2009 про рейтингові агентства в цьому році пройшла офіційна реєстрація рейтингових агентств, в ході якої було прийнято менш ніж 30 заяв від учасників ринку (тобто у середньому 1 агентство на 1 країну Євросоюзу). Враховуючи це, оптимальна кількість рейтингових агентств в Україні – 2-3 компанії.

Які шанси прийняття законопроекту «Про державне регулювання ринку рейтингових послуг»?

В цілому цей законопроект є важливим кроком до приведення правового поля України у відповідність до європейських нормативно-правових вимог з рейтингування з огляду на те, що найближчим часом визнаватися у більшості європейських країн будуть лише рейтинги, присвоєні згідно з процедурами та у відповідності до правил, прийнятими в ЄС. Законопроект запроваджує більш ефективний контроль над діяльністю рейтингових агентств, зокрема висуває жорсткіші вимоги щодо їх реєстрації, досвіду роботи, внутрішніх бізнес-процесів та кваліфікації фахівців. Але цей законопроект потребує додаткового опрацювання щодо форм використання кредитних рейтингів у регуляторних цілях в окремих сегментах фінансового ринку України, для забезпечення врахування кращого світового досвіду. Автор законопроекту, народний депутат від фракції ПР Олексій Плотніков, вже зазначив, що в цей законопроект будуть внесені зміни, які запропоновані учасниками фінансового ринку країни.

Станіслав Дубко
Генеральный директор агентства
джерело: Урядовий кур’єр

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути