Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

30.07.2008

КРЕДИТ-РЕЙТИНГ: Аналіз діяльності банківських установ за І квартал 2008 р.

За підсумками І кварталу 2008 р. рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" не відмічає істотних негативних змін у діяльності банківських установ, яким було визначено кредитні рейтинги. Хоча порівняно з аналогічним періодом минулого року спостерігалося зниження темпів розвитку банків і погіршення низки показників.

У межах щоквартального моніторингу рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" публікує результати аналізу діяльності банківських установ за І квартал 2008 р., яким надавалися послуги з рейтингування. Аналіз проводився серед 70 банківських установ, з яких 3 належать І групі, 6 ІІ, 19 ІІІ, 42 ІV групі. Активи аналізованих банків формують 23,9% чистих активів банківської системи станом на 01.04.08 р. Для підготовки цього звіту співробітниками агентства було використано як внутрішню інформацію, що надана банками під час рейтингування, так і інформацію із зовнішніх джерел (НБУ).

Аналізованим фінансовим установам були характерні більш низькі темпи зростання активів (7,8% за І квартал 2008 р.) порівняно з І кварталом 2007 р. (10,2%), що, на погляд  рейтингового агентства, викликано, здебільшого,  антиінфляційною політикою регулятора й уряду, а також несприятливою ситуацією на світовому фінансовому ринку. Меншою мірою на розвиток банків вплинуло загальне зниження ділової активності, що характерне для початку року. Вплив перерахованих вище факторів призвело до зменшення кредитної активності банків за аналізований період: приріст кредитного портфеля склав 13,5% (14,4% за І квартал 2007 р.).

У структурі кредитного портфеля продовжує збільшуватися частка портфеля фізичних осіб і скорочення питомої ваги портфеля юридичних осіб за рахунок більш повільніших темпів зростання останнього. Проте з огляду на те, що серед аналізованих банків тільки деякі орієнтовані на роздрібний сегмент, частка юридичних осіб у кредитних портфелях продовжує залишатися значною (68,2% за результатами І кварталу, зростання на 11,9%).

Рівень проблемних активів у клієнтському кредитному портфелі продовжує залишатися досить низьким 1,31%, за ІV квартал 2007 р. 1,35%, рівень резервування кредитних операцій несуттєво знизився з 3,56% за станом на початку року до 3,5% за результатами І кварталу. Цей факт, на нашу думку, може говорити про те, що банки продовжують використовувати різноманітні методи щодо поліпшення якості портфелів від завищення фінансових класів позичальників до рефінансування проблемних активів за рахунок видачі нових кредитів. На думку рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", можна очікувати зростання проблемної заборгованості в середньостроковій перспективі при наступному вповільненні темпів зростання кредитних портфелів.

Значних змін у структурі ресурсної бази банків у січні-березні не відбувалося. На кошти юридичних і фізичних осіб припадає приблизно рівні частки по 30-35%. Без обліку банків І групи, за результатами І кварталу спостерігається відтік депозитів юридичних осіб: зниження частки в депозитних портфелях склало близько 3,5 п. п. і було зумовлено збільшенням попиту на ресурси підприємствами (для порівняння, в І кварталі 2007 р. спостерігався відтік коштів юридичних осіб на 1 п. п.).

Традиційно досить високу частку в структурі зобов'язань займають кошти інших банків. Цей факт свідчить про те, що невеликі банки змушені фінансувати свої активні операції за рахунок міжбанківських залучень; окремі банки збільшують валюту балансу за рахунок міжбанківських операцій.

У І кварталі 2008 р. зростання активів банків і збільшення капіталу були збалансовані. Із збільшенням капіталу на 10,5% активи зросли на 7,53%. Загалом капіталізація групи банків покращилася за рахунок збільшення статутних капіталів банків і капіталізації прибутку минулого року (формування резервних та інших фондів).

За результатами І кварталу 2008 р. рейтингове агентство відмічає погіршення ефективності діяльності в цілому в аналізованих банківських установах. Коефіцієнт ефективності діяльності знизився на 17 п. п. порівняно з аналогічним періодом попереднього року переважно за рахунок випереджального зростання відсоткових витрат над доходами. Загалом структура доходів і витрат не змінилася, більша частка припадає на відсоткові доходи й витрати (80,5% і 53% відповідно). В умовах попиту, що підвищується, на ресурси низка аналізованих банків поліпшили якість управління витратами, не пов'язаними зі здійсненням основної банківської діяльності, були змушені коригувати плани, пов'язані з територіальним розширенням, відкладаючи екстенсивний розвиток мережі на більш пізній період.

Загалом у І кварталі 2008 р. проведена регулятором грошово-кредитна політика не призвела до значних змін у діяльності банківських установ. Подальший розвиток банків протягом  року залежить від загальної економічної ситуації у країні та дій регулятора. Як і раніше, рейтингове агентство очікує вповільнення темпів зростання банків, збільшення проблемної заборгованості, погіршення ліквідності банківських установ і зниження ефективності основної діяльності.

Рейтингове агентство станом на 24.07.08 р. підтримує 65 кредитних рейтингів банківських установ і 48 рейтингів їхніх боргових зобов'язань. Із загальної кількості рейтингів 86% перебуває в інвестиційному спектрі шкали. Протягом 1 кварталу 2008 р. рейтинговим агентством було підвищено 2 рейтинги, знижено 2 рейтинги, змінено прогнози 10 рейтингів.

Шубіна О.В.,
Шулик В.О.

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути