Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

29.08.2008

Детальний аналіз банківських установ за ІІ квартал 2008 р.

За підсумками ІІ кварталу рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" не відзначає суттєвих змін в діяльності банківських установ, яким було визначено кредитні рейтинги.

У рамках щоквартального моніторингу агентство "Кредит-рейтинг" публікує результати аналізу діяльності банківських установ за ІI квартал 2008 р., яким надавалися послуги з рейтингування. Аналіз проводився по 65 банківських установах, з яких 2 належать до I групи, 7 до II, 19 до III, 37 до IV групи. Активи аналізованих банків формують 21% чистих активів банківської системи станом на 01.07.08 р. Для підготовки цьоого звіту співробітниками агентства було використано як внутрішню інформацію, яка надається банками у процесі рейтингування, так і інформація із зовнішніх джерел.

У ІІ кварталі 2008 року капітал зазначених вище банків незначно збільшився (на 6,3%). Основними складовими зростання були додаткові вкладення акціонерів; резервні фонди, поповнені за рахунок прибутку минулих років; а також чистий прибуток. Питома вага результатів переоцінки в капіталі на тлі зростання інших складових зменшилася на 0,9 в.п. до 9,64%. У результаті, питома вага складових капіталу першого рівня (статутні і резервні фонди) у балансовому капіталі збільшилася на 2,7 в.п. до 85%, що в цілому свідчить про поліпшення якості капіталу. При цьому, покриття кредитно-інвестиційних операцій власним капіталом залишається досить низьким (17,28%), особливо для банків другої групи (15,94%), що пояснюється агресивною кредитною політикою вказаних банків в 2007 році. Надалі ми чекаємо посилення рівня капіталізації банків за рахунок додаткового вливання засобів акціонерів при помірних темпах нарощування кредитних портфелів.

Активи аналізованих банків за квартал збільшилися на 9,4% (за попередній квартал темп зростання активів склав 7,4%). Низький темп зростання зумовлений насамперед дефіцитом ресурсів, а також обмеженими можливостями нарощування активних операцій через "просідання" фондового ринку і посилення вимог до платоспроможності позичальників. У структурі активів незначно зменшилася частка високоліквідних активів (на 0,25 в.п.), міжбанківських кредитів і депозитів (на 0,31 в.п.) і цінних паперів (на 0,24 в.п.). Частка кредитних портфелів банків збільшилася (на 0,85 в.п.), хоча темпи кредитування клієнтів продовжують знижуватися. Зміни в інших складових активів незначні.

Нарощування банками частки робочих активів істотно не позначилося на ліквідності банківських установ. Хоча питома вага високоліквідних активів залишається незначною (10,99%), рівень покриття ними поточних засобів клієнтів поки що досить високий. Це насамперед зумовлено скороченням частки поточних коштів підприємств у зобов`язаннях Банків. Ми не чекаємо істотних змін у ліквідності найближчим часом: в умовах нестабільності міжбанківського ринку, банки, як і раніше, підтримуватимуть деякий "резерв ліквідності" за рахунок коштів на коррахунках в НБУ та інших банках.

Кредитні портфелі аналізованих банків за квартал збільшилися на 10,8% (за попередній квартал на 13%), а в їх структурі  істотних змін не сталося. Більшість аналізованих банків орієнтована на корпоративне кредитування, і лише у 9 частка кредитів фізичних осіб не перевищує 50% кредитного портфеля.

При подальшому уповільненні темпів зростання кредитних портфелів аналізованих банків спостерігалося незначне зниження їх якості, що, насамперед, було викликане труднощами рефінансування раніше виданих кредитів. Проблемна заборгованість юридичних осіб за квартал збільшилася на 117 млн. грн., фізичних осіб на 54,56 млн. грн. і склала 1,26% і 1,67% від портфелів відповідно. Середня питома вага простроченої і сумнівної заборгованості залишається помірною (1,37% від кредитного портфеля; приріст за квартал склав 0,04 в.п.), при цьому кількість банків з питомою вагою проблемних кредитів більше 3%, збільшилася за квартал з 12 до 14. Середній рівень покриття резервами простроченої і сумнівної заборгованості за підсумками І півріччя склав 258%. При цьому, у 7 банківських установ сформовані резерви не в повному обсязі покривали прострочені і сумнівні кредити, що надалі може чинити тиск на капітал цих банків.

Погіршення якості кредитних портфелів на тлі дорожчання вартості ресурсів надалі може негативно вплинути на результати діяльності банків, оскільки можуть збільшитися витрати на формування резервів.

Зобов`язання банків за квартал збільшилися на 9,97%, у тому числі кошти клієнтів на 9,01% (за попередній квартал приріст склав 6,7% і 3,01% відповідно), а в їх структурі збільшилася частка коштів НБУ (на 0,06 в.п.), інших банків (на 1,23 в.п.) і коштів міжнародних фінансово-кредитних організацій (на 0,13 в.п.). Питома вага інших складових зменшилася. Зміни у структурі зобов`язань, насамперед, були зумовлені активнішим залученням ресурсів з міжбанківського ринку після його стабілізації і зниження вартості міжбанківських кредитів у кінці кварталу; збільшенням обсягу рефінансування НБУ для підтримки ліквідності системи; а також додаткового залучення засобів міжнародних і інших фінансових організацій великими банками. Заборгованість аналізованих банків перед міжнародними та іншими фінансовими організаціями за квітень-червень збільшилася на суму, еквівалентну  316 млн. грн., у т.ч. двох банків першої групи, на 206 млн. грн., що свідчить про обмежене використання цього інструменту залучення ресурсів невеликими гравцями.

Клієнтські кошти формують майже 60% зобов`язань аналізованих банків. Темпи зростання коштів фізичних осіб (10%) перевищили темпи зростання депозитних портфелів суб`єктів господарської діяльності (8%), внаслідок чого питома вага депозитів приватних клієнтів в клієнтських засобах за зазначений період незначно збільшилася на 0,4% до 54,4%. Водночас, питома вага строкових ресурсів у клієнтських коштах за квартал збільшилася на 1,4 в.п. до 75,3%. Ситуація, що склалася, була зумовлена активним залученням банками коштів громадян на депозити на тлі дефіциту ресурсів, що зберігається, від юридичних осіб. Така політика відносно ресурсної бази покликана зменшити розриви в строковості активів і пасивів, а також поліпшити диверсифікацію ресурсної бази.

Після значного зниження ефективності операційної діяльності у І кварталі поточного року (на 17 в.п.), у ІІ кварталі відбулася стабілізація цього показника на рівні 150%, що було зумовлено збалансованим зростанням операційного прибутку та адміністративних витрат. Серед аналізованих банків, 5 банківських установ мали операційний збиток (на початок кварталу 7); одна банківська установа закрила півріччя з чистим збитком, що було пов`язано з низькою якістю його кредитного портфеля. Уповільнення темпів зростання робочих активів банків, при збільшенні вартості ресурсів  може спровокувати незначне зниження показників ефективності діяльності при обмежених можливостях зниження адміністративних витрат.

В цілому, у II кварталі 2008 р. ситуація на фінансовому ринку дещо стабілізувалася. Подальший розвиток банків протягом року залежить від загальної економічної ситуації в країні, ситуації на світових фінансових ринках і дій регулювальника. Як і раніше, рейтингове агентство очікує уповільнення темпів зростання активів банків, збільшення зростання проблемної заборгованості, і незначного зниження ефективності основної діяльності.

Рейтингове агентство надає послуги з визначення та оновлення кредитних рейтингів 71 українському банку. Більшість рейтингів мають інвестиційний рівень і стабільний прогноз розвитку. Станом на 24.07.08 р.  рейтингове агентство підтримує в актуальному стані 6 5 кредитних рейтингів банківських установ та 4 8 кредитних рейтингів їх боргових зобов`язань. Із загальної кількості рейтингів 86% знаходиться в інвестиційному спектрі шкали. Протягом І кварталу 2008 року Рейтинговим агентством було підвищено 2 рейтинги, знижено 2 рейтинги, змінено прогноз 10 рейтингів.


Шулик В.А.

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути