Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

11.12.2008

Кредит-Рейтинг: Детальний аналіз діяльності БСУ за ІІІ квартал 2008 року

2008 рік, особливо ІІІ квартал, характеризувався зниженням ліквідності фондового ринку, посиленням ризиків діяльності окремих секторів економіки і вимог до банківських установ з боку регулятора. Очевидно, що під тиском зовнішніх фінансових організацій НБУ допустив девальвація національної грошової одиниці, що позначилося на діяльності окремих галузей економіки і платоспроможності населення країни. Зважаючи на дефіцит ліквідності і посилення вимог з боку регулятора, багато банків уже обмежили нарощування кредитних портфелів, що негативно позначилося на доходності банківської системи і змусило багато установ переглянути плани розвитку.

Після інформаційної атаки в публічних джерелах на один із системних банків, населення країни активніше стало вилучати депозити з банків, що значно похитнуло ліквідність банківської системи. Так, у жовтні 2008 року чистий відтік депозитів фізичних осіб в іноземній валюті склав 1,7 млрд. дол. США. Слід зазначити, що з дефіцитом ліквідності насамперед зіткнулися банки, які працюють з масовим клієнтським сегментом, а також банки, які фондують значний обсяг кредитних операцій за рахунок міжбанківського і ринкового інструментів. Загалом за банківською системою рівень покриття виданих кредитів клієнтськими депозитами за квартал зменшився незначно і станом на 01.10.2008 г. склав 60,04%.

Для підтримання ліквідності системи у жовтні і листопаді 2008 року НБУ значно збільшив рефінансування банків (з 131 млрд. грн. коштів, наданих регулятором за січень-листопад, 51% коштів виділено саме за ці два місяці; чистий обсяг рефінансування банків регулятором з початку року склав 77,5 млрд. грн.). також НБУ був змушений директивно обмежити можливості дострокового розрахунку за зобов`язаннями. Більшу частину цих коштів було виділено системним банкам, а сама система рефінансування залишається недостатньо прозорою, що давало можливість деяким банківським установам використовувати кошти рефінансування на формування спекулятивного попиту на іноземну валюту.

Рисунок 1. Обсяг операцій НБУ з підтримання ліквідності

Враховуючи високий рівень регулятивного впливу на банківську систему країни, заходи вжиті регулятором для стабілізації фінансового ринку протягом поточного року, матимуть значний вплив на діяльність банківських установ, а також інших суб`єктів економіки.

На початок жовтня 2008 року у нашій країні було зареєстровано 197 банківських установ, з яких 181 реально функціонувала (подавали звітність в НБУ). Кількість банків з іноземним капіталом за квартал не змінилася і станом на 01.10.08 р. склала 49 установ, у тому числі 18 банків зі 100% іноземним капіталом.

На кінець вересня на стадії ліквідації перебувало 13 банківських установ, із загальним обсягом кредитних портфелів 1,32 млрд. грн. Загальний обсяг невиплачених депозитів цими банками на цю дату склав 263 млн. грн., у тому числі 148 млн. грн. їх заборгованість перед фізичними особами.

Необхідність підтримання прийнятного рівня прибутковості в умовах подорожчання ресурсної бази сприяла не лише підвищенню вартості кредитів для клієнтів, а також розміщенню максимального обсягу коштів у прибуткові активи. У результаті такого перерозподілу питома вага високоліквідних активів в середньому по банківській системі України знизилася майже на 1,7 в.п. і станом на 01.10.2008 р. склав 10,75%. Рівень покриття короткострокових зобов`язань високоліквідними активами залишався стабільним (37,58% станом на 01.10.08 р., проти 38,06% станом на 01.07.2008 р.), що свідчить про бажання більшості банків дотримуватися встановлених раніше моделей управління ліквідністю.

Зважаючи на обмежені можливості залучення ресурсів з інших джерел багато компаній були вимушені вдаватися до банківського фінансування, незважаючи на підвищення процентних ставок за кредитами. У ІІІ кварталі 2008 року збільшення заборгованості за кредитами компаній нефінансового сектору склало близько 10% (32,26 млрд. грн.), з яких приріст заборгованості компаній переробної промисловості склав 7,49 млрд. грн., торговельних, 11,69 млрд. грн., будівельного і суміжного секторів (операції з нерухомим майном) 8,08 млрд. грн.  На кінець ІІІ кварталу 2008 року питома вага будівельної галузі і компаній, що здійснюють операції з нерухомістю, у кредитах підприємствам у цілій системі склала 20,3%, з яких 2/3 займають кредити цим галузям, видані у столичному регіоні. Лідерами за питомою вагою у кредитному портфелі залишаються торгівля (37,4% кредитів юридичних осіб) і переробна промисловість (25,3%). Значний обсяг кредитів також видано банками сільськогосподарським підприємствам (24 млрд. грн., або 7% кредитного портфеля юридичних осіб). Слід зазначити, що на тлі погіршення загальноекономічної ситуації в країні, рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" чекає зниження кредитоспроможності низки підприємств, попит на продукцію яких значною мірою залежить від банківського фінансування (будівельна і суміжні галузі, оптова торгівля), а також підприємств сезонного виробництва (сільськогосподарська сфера).

Тенденція зниження темпів кредитування фізичних осіб, закладена ще у ІІ кварталі поточного року, збереглася і протягом аналізованого періоду. У ІІІ кварталі поточного року приріст заборгованості фізичних осіб за банківськими кредитами склав 14,9 млрд. грн., з яких 3,96 млрд. грн., приріст заборгованості за іпотекою. З початку року кредитні портфелі фізичних осіб збільшилися на 33,15%, що майже удвічі менше, ніж за аналогічний період попереднього року.

Банки, як і раніше, продовжували нарощувати обсяг великих кредитів, виданих окремим позичальникам, про що свідчить значення нормативу великих кредитних ризиків. Його значення за квартал збільшилося на 8 в. п. до 162,36% за станом на 01.10.08 р., при цьому сам регулятивний капітал за зазначений період збільшився майже на 9% і склав 96,95 млрд. грн.

Зниження попиту на продукцію низки компаній на тлі посилення вимог банків до кредитоспроможності позичальників істотно знизило можливості рефінансування виданих раніше кредитів і призвело до погіршення якості кредитних портфелів. Темп приросту простроченої і сумнівної заборгованості перевищив темп збільшення кредитного портфеля в усіх базових галузях економіки. Найбільший приріст проблемних кредитів спостерігався у переробній промисловості  (279 млн. грн.), торгівлі (291 млн. грн.), будівництві (125 млн. грн.), операціях з нерухомістю (90 млн. грн.), транспорті (110 млн. грн.) і сільському господарстві (107 млн. грн.). Рівень проблемної заборгованості в реальному секторі економіки збільшився поки що незначно (з 1,8% до 1,9%), Але, зважаючи на посилення проблем в окремих секторах, ми чекаємо істотного зростання цього показника протягом року. В цілому за банківською системою країни питома вага неробочих кредитів в кредитних портфелях збільшилася на 0,02 в.п. і станом на 01.10.08 р. склала 2,97 %.

За результатами діяльності банків протягом 9 місяців поточного року середня рентабельність активів склала 0,92%, капіталу 7,53% відповідно. Неістотно (на 1,02% до 60,34%) у ІІІ кварталі зменшилося співвідношення непроцентних витрат до валового доходу, тоді як частка витрат на утримання персоналу в непроцентних витратах трохи перевищує 50%.

Питома вага доходів за фінансовими інструментами у валовому доході склала 8,1% і не має істотного впливу на фінансовий результат системи. При цьому 5 банківських установ закрили звітний період з чистим збитком, 3 з операційним збитком. Надалі найбільший тиск на фінансові результати банківської системи чинитимуть процентні витрати і відрахування в резерви за активними операціями, тоді як адміністративні витрати банки намагатимуться оптимізувати.

Зниження довіри вкладників до банківської системи, незважаючи на всі вжиті банками і державою заходи, найближчим часом чинитиме значний тиск на ліквідність банківських установ та ефективність їх функціонування.  Враховуючи значний обсяг валютних кредитів (понад 50% на кінець ІІІ кварталу 2008 року), на платоспроможність позичальників, основна частина доходів яких у національній валюті, істотний вплив матиме динаміка курсу національної грошової одиниці.

Збільшення процентних ставок за кредитами і нестабільність національної грошової одиниці може негативно позначитися на динаміці і якості активів банків внаслідок зниження платоспроможного попиту з боку підприємств.

Рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" очікує посилення регуляторного впливу на банківський сектор. Це насамперед пов`язано з міжурядовими угодами (згідно з даними НБУ протягом декількох місяців буде проведено комплексний аудит системних банків, внаслідок чого регулятором буде вжито заходи, спрямовані на стабілізацію банківського сектора).

Віктор Шулик
ведущий финансовый аналитик отдела рейтингов финансовых организаций

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути