Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

28.09.2010

Загальна характеристика ринку феросплавів

Феросплави – сплави заліза з кремнієм, марганцем, хромом та іншими елементами, які використовуються переважно при виплавці сталі. Попит на феросплави є похідним від попиту на продукцію чорної металургії. Металургійна промисловість залишається базовою галуззю вітчизняної економіки, визначає динаміку зростання промислового виробництва у країні в цілому, а також формує більшу частину ВВП та експортної виручки. Значною мірою українська металургійна промисловість залежить від загальносвітової кон’юнктури, оскільки близько 80% продукції постачається на світовий ринок.

За підрахунками World Steel Association світове виробництво сталі за підсумками 6 місяців 2010 року склало 707,3 млн.тонн, що перевищує показник аналогічного періоду попереднього року на 28,1% (Таблиця 1).

Таблиця 1. Динаміка виробництва сталі найбільшими країнами-виробниками

Обсяг випуску збільшився в усіх країнах, що входять до ТОП-10 світових виробників. Мінімальний приріст склав 6,6% (Індія), тоді як максимальний – 68,3% (США). Найбільшим світовим виробником сталі залишався Китай (45,7% всього обсягу виробництва).

Обсяг виробництва сталі вітчизняними підприємствами за результатами січня‑червня 2010року склав 16,7млн.тонн (+18,5%). Відновлення попиту на метал позитивно позначилося на ринку залізорудної сировини – залізної руди, залізорудного концентрату, окатишів, коксу, коксівного вугілля, феросплавів тощо.

Виробничі потужності вітчизняних феросплавних заводів суттєво перевищують потреби внутрішнього ринку, що зумовлює експортну орієнтованість галузі. За інформацією Української асоціації виробників феросплавів, вітчизняними підприємствами за Іпівріччя 2010року вироблено 765,2тис.т феросплавів, тоді як за відповідний період 2009року – 330,9тис.т (Рисунок 1). При цьому питома вага феросилікомарганцю у загальній структурі виробництва склала 67,2%, феромарганцю – 19,4%, а феросиліцію – 13,4%.

Рисунок 1. Динаміка обсягів виробництва феросплавів в Україні, експорту та імпорту, тис. т

Джерело: Українська асоціація виробників феросплавів, Держкомстат України; візуалізаціяагентства«Кредит‑Рейтинг»

За даними Державного комітету статистики України протягом січня‑червня 2010року було експортовано 589,3тис.т феросплавів, що на 141,3% перевищує показник аналогічного періоду 2009року. Найбільшими закордонними ринками збуту у І півріччі 2010року були Туреччина та Російська Федерація (по 17% від загального обсягу експорту) (Рисунок 2.).

Рисунок 2. Структура експорту феросплавів в Україну у І півріччі 2009року (зліва) та І півріччі 2010року (справа)

Джерело: Держкомстат України, візуалізація агентства«Кредит-Рейтинг»

Обсяг імпорту феросплавів до України у І півріччі склав 51,4тис.т (120млн.дол.США), що на 17,5% менше показника січня-червня 2009року. Найбільшими імпортерами були Південна Корея (16%), Грузія (12%) та Казахстан(11%) (Рисунок 3.).

Рисунок 3. Структура імпорту феросплавів в Україну у І півріччі 2009року (зліва) та І півріччі 2010року (справа)

Джерело: Державна митна служба України, візуалізація агентства«Кредит-Рейтинг»

Швидке зростання імпорту у 2009році стало причиною початку 12.02.2010р. спеціального розслідування проти масового імпорту марганцевих сплавів Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі за заявою Української асоціації виробників феросплавів. На початок жовтня 2010року рішення щодо введення обмежувальних заходів не приймалося.

Українська феросплавна промисловість представлена 3основними гравцями: Нікопольським, Запорізьким та Стахановським феросплавними заводами. За підсумками 6 місяців 2010року більшу частину феросплавів було вироблено Нікопольським заводом – 63% від загального обсягу випуску. Питома вага Запорізького та Стахановського заводів феросплавів склала 22% та 15% відповідно (Рисунок 4). Варто зазначити, що порівняно з 2009 роком частки виробників практично не змінилися.

Рисунок 4. Питома вага основних виробників феросплавів в Україні за підсумками І півріччя 2010року

Джерело: бізнес-портал ugmk.info, візуалізація агентства«Кредит-Рейтинг»

Основною сировиною для виробництва марганцевих сплавів є марганцева руда, для виробництва сплавів кремнію – кварцит. Кварцит в Україні видобувається на Овруцькому родовищі компанією ВАТ«Овруцький ГЗК «Кварцит», обсягів видобутку достатньо як для задоволення внутрішнього попиту, так і для поставок на експорт. Україна володіє також значними запасами марганцевих руд (Нікопольське родовище), за обсягами яких вона поступається лише Південно-Африканській Республіці. Незважаючи на значні поклади марганцевих руд, вітчизняні феросплавні заводи використовують також імпортну сировину. Основною причиною закупівель імпортних марганцевих руд вітчизняними підприємствами є високий вміст фосфору в українській сировині, що робить її малопридатною для випуску феросплавів, що використовуються під час виробництва високоякісних марок сталі.

Всередині країни марганцеву руду видобувають Орджонікідзевський і Марганецький ГЗК. У виробництві концентрату використовується до 40% української руди, решта імпортується з Австралії, ПАР, Данії та Гани. Крім кварцитів та марганцевих руд під час виробництва феросплавів також використовуються кокс, сталева стружка та інші види сировини.

Висновки. Україна є одним з найбільших виробників феросплавів у світі. Попит на українські феросплави залежить у першу чергу від попиту на сталь на світовому ринку, оскільки близько 75% продукції постачається на експорт. За підсумками 6 місяців 2010року обсяги виробництва сталі в Україні зросли на 18,5%, при цьому обсяг виробництва феросплавів збільшився у 2,3рази і склав 765,2тис.т. Основними закордонними ринками збуту у І півріччі 2010року були Російська Федерація та Туреччина. Внаслідок стрімкого росту імпорту феросплавів в Україну у лютому 2010року розпочато спеціальне розслідування.

Ігор Дикий
Старший финансовый аналитик

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути