Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

18.02.2008

У 2008 році відбуватиметься збільшення компаній у низці галузей АПК України

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" очікує, що в 2008 році відбудеться серія злиттів і поглинань у олійножировій і цукровій галузях АПК України. Таким чином, буде триватиме тенденція збільшення та подальшого розвитку вертикально-інтегрованих холдингів, у той час як дрібні виробники будуть, швидше за все, поглинені.

На сьогодні підприємства олійножирового комплексу сформували інфраструктуру, що включає мережу елеваторів, олійних заводів, автотранспортних і торговельних підприємств, а також інших виробничих потужностей. Агентство очікує посилення інтересу олійножирових холдингів до придбання сільськогосподарських підприємств, що мають в оренді землі, придатні для вирощування олійних культур. Збереження тенденції збільшення компаній пояснюється різким стрибком цін на олійні культури і рослинну олію на світовому ринку протягом 2007 року та прогнозованим збільшенням попиту і цін у 2008 році. Крім того, олійножирові холдинги зацікавлені у зниженні залежності від поставок сировини при планованому росту обсягів виробництва.

Висока залежність від поставок сировини також характерна для підприємств, що спеціалізуються на виробництві цукру. Існуюча залежність особливо виявилася в 2007 році, коли посівні площі цукрового буряка зменшилися на 20%, а несприятливі погодні умови значно вплинули на зниження цукристості вирощеного буряка. При цьому ціна на цукровий буряк не росте, що знижує рентабельність цієї культури, і, відповідно, інтерес сільгоспвиробників до її вирощування. Виходячи із цього, у 2008 році прогнозується зменшення посівних площ на 30%, що збільшить дефіцит сировини для переробників. Внаслідок цього, буде триватиме тенденція поглинання дрібних цукрових заводів великими цукровими групами, які спроможні вирощувати цукровий буряк самотужки. Обмеженість сировинної бази, необхідність модернізації виробництва, на думку рейтингового агентства, зумовить зберігання та посилення тенденції до поглинання малих цукрових заводів великими групами, які мають значні фінансові та матеріальні ресурси.

Представники рейтингового агентства вважають, що подальший розвиток вертикально-інтегрованих холдингів може позначитися на рівні їх кредитних рейтингах. Основний фактор, що підтримує рівень кредитних рейтингів підприємств АПК у 2008 році - ріст ефективності діяльності підприємств, що прагнуть до організації замкнутого виробничого циклу. Серед факторів, що обмежують рівень кредитних рейтингів, залишається низька інформаційна прозорість, високий рівень боргового навантаження, а також наявність ризиків, пов'язаних із сезонністю виробленої продукції, чутливості до підтримки держави.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Задесенець, тел.: (044) 490-25-50
DZadesenets@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути