Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

23.04.2008

Залучення кредитів комунальними підприємствами збільшить боргове навантаження місцевих бюджетів

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що очікуване у 2008 році збільшення обсягу кредитів, що залучаються комунальними підприємствами на оновлення житлово-комунального господарства, і надання гарантій міськими радами за такими позиками, призведе до істотного зростання обсягів консолідованого боргу муніципалітетів, що у майбутньому може ускладнити розрахунки за прямими борговими зобов'язаннями.

Протягом останніх років необхідність модернізації об'єктів житлово-комунальної сфери є найгострішою проблемою для переважного числа українських міст. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є реалізація проектів щодо модернізації об'єктів ЖКГ за рахунок залучення кредитів міжнародних фінансових організацій. Зокрема, 27 березня 2008 року між Делегацією України і Світовим банком реконструкції і розвитку було проведено переговори щодо підписання угоди про позику у розмірі 140 млн. дол. США, кошти якого надаватимуться у вигляді кредитів комунальним підприємствам для фінансування проекту "Розвиток міської інфраструктури".

Отримання від міської влади гарантій за кредитами на реалізацію проекту дає можливість комунальним підприємствам залучити відносно дешеві ресурси, збільшуючи при цьому обсяг умовного боргу міста. Водночас, фінансовий стан комунальних підприємств, що погіршується внаслідок невідповідності тарифів на житлово-комунальні послуги собівартості їх надання, неповної оплати населенням спожитих послуг може привести до того, що платежі за борговими зобов'язаннями здійснюватимуться за рахунок місцевих бюджетів.

До цього слід додати, що розрахунки за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті супроводжуються додатковими витратами і ризиками (динаміки валютного курсу, плаваючих ставок).

На думку начальника відділу муніципальних рейтингів рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олени Самойлової, надання міських гарантій вимагає зваженої політики управління боргом, і введення норм обов'язкового обліку умовних боргових зобов'язань, а також планування бюджетом міста коштів на погашення і обслуговування умовного боргу при настанні гарантійного випадку.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути