Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

21.08.2008

Молочна галузь України долає чергові перешкоди

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що запровадження заборони на експорт сухого молока і тимчасове скорочення кількості українських імпортерів сиру в Росію суттєво не позначиться на обсягах виробництва молочної продукції, а також на фінансових результатах молокопереробних підприємств.

До 2006 року вітчизняний ринок сиру характеризувався щорічним збільшенням виробництва за рахунок внутрішнього споживання та експорту продукції, в т.ч. в Російську Федерацію. Російський ринок був стратегічним для українських виробників: на нього припадало понад 40% виробленої продукції і понад 90% експорту. У 2006 році обсяги виробництва зменшилися через введення ембарго Росії на ввезення молока і молочних продуктів, питома вага експорту у виробництві зменшилася практично удвічі і забезпечувалася за рахунок восьми підприємств, які є провідними виробниками сиру.

Протягом наступних двох років більшість виробників призвичаїлися до ситуації, що склалася на ринку сиру, деякі підприємства були змушені піти з цього ринку. Протягом 2006-2007 рр. кількість підприємств, які отримали право на експорт, збільшилася практично удвічі, при цьому питома вага експорту сиру в загальному обсязі виробництва виросла незначно - на 2 в.п. Враховуючи, що з 20 серпня 2008 року право на експорт сиру надане практично тим самим підприємствам, які формували основний обсяг експорту у 2006 році і зберегли свої позиції, введені обмеження істотно не вплинуть на зниження обсягів виробництва сиру в країні і на фінансові результати самих виробників.

Введення заборони на експорт сухого молока, на думку рейтингового агентства, також не повинно істотно вплинути на діяльність підприємств. Для виробництва цього продукту використовується не більше 10% загального обсягу виробництва молока в країні. При цьому три чверті сухого молока споживається всередині України, а в Російську Федерацію надходило не більше п`ятої частини сухого молока, для виробництва якого відповідно використовувалось не більше 2% загального об`єму виробництва молока. На думку начальника сектори рейтингів підприємств АПК рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Катерини Васіної, скорочення експорту сухого молока не позначиться на подальшому розвитку молочної галузі.

У зв`язку із цим Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" не планує переглядати кредитні рейтинги емітентів-виробників молочної продукції в бік зниження.

Для отримання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Катерина Васіна, тел.: (044) 490-25-50
EVasina@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути