Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

05.09.2008

Скорочення експорту в Росію може бути частково компенсоване експортом до країн-членів СОТ

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що можливе посилення Російською Федерацією умов імпорту українських товарів може мати несприятливий вплив на розвиток деяких секторів вітчизняної економіки, орієнтованих на російський ринок. Найбільш чутливими до попиту на російському ринку є металургійна, машинобудівна і харчова галузі української промисловості. В той же час, рейтингове агентство  буде  дуже зважено підходити до перегляду кредитних рейтингів підприємств цих галузей, з врахуванням того, що значна питома вага лише зовнішнього ринку у структурі збуту, спочатку враховується як чинник ризику в рівні кредитного рейтингу таких підприємств.

Нагадаємо, що 29 серпня перший віце-прем`єр Росії Ігор Шувалов дав доручення Мінекономрозвитку, Мінсільгоспу, Мінпромторгу і Мінфіну забезпечити захист російського ринку у зв`язку зі вступом України до Світової організації торгівлі.

Залежність української економіки від російського ринку залишається значною, хоча і має тенденцію до зниження протягом останніх років (за 2005-2007 рр. питома вага Російської Федерації у структурі українського експорту знизилася з 42% до 38%). Слід зазначити, що, незважаючи на наявність договору про вільну торгівлю між Україною і Росією, російським урядом неодноразово вводилися різні обмежувальні заходи проти української продукції (труби, м`ясомолочна, кондитерська продукція та ін.).

На думку рейтингового агентства, чинником, який згладить негативний вплив нових обмежувальних заходів на російському ринку, може стати збільшення експорту Україною деяких видів продукції до країн-членів СОТ внаслідок лібералізації торговельних стосунків з ними після вступу до цієї організації. В той же час, на думку начальника відділу корпоративних рейтингів Дмитра Мельника, в процесі переорієнтації українського експорту з російського на інші ринки збуту, вітчизняні виробники зіткнутися з рядом труднощів, зокрема такими як відповідність міжнародним стандартам якості та сертифікація продукції.

Для отриманні докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Мельник, тел.: (044) 490-25-50
DMelnik@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути