Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

05.12.2008

Місцеві бюджети – випробування на міцність

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" зазначає, що уповільнення темпів соціально-економічного розвитку країни, наслідки яких спостерігаються вже у IV кварталі 2008 року, негативно впливають на динаміку надходжень до місцевих бюджетів при збереженні високих темпів зростання витрат на фінансування бюджетної сфери.

Протягом жовтня-листопада 2008 року відбулося зменшення чисельності зайнятих та скорочення робочого тижня на багатьох підприємствах реального сектору економіки. Основними причинами є: зниження обсягів виробництва промислової продукції більшості експортоорієнтованих підприємств країни, зменшення обсягів житлового і нежитлового будівництва, та зниження ділової активності у повязаних галузях.

Усі ці явища, посилення яких очікується у 2009 році, спричиняють скорочення фонду оплати праці і, відповідно, зниження надходжень податку з доходів фізичних осіб, який на сьогодні є основним джерелом наповнення доходної частини місцевих бюджетів без врахування трансфертів. За нинішніх умов заходи, які вживає місцева влада, не можуть кардинально змінити ситуацію через обмеженість вільних коштів і невизначеність щодо подальших дій з боку центральної влади для подолання кризових явищ.

Ускладнює ситуацію призупинення дій щодо реформування бюджетного законодавства, спрямованого на зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування, а також схваленого Парламентом проекту Державного бюджету на 2009 рік, в якому визначаються обсяги міжбюджетних трансфертів та інші норми, необхідні для формування місцевих бюджетів. Проект основного фінансового плану країни, затверджений Парламентом у першому читанні у вересні цього року, відкликано Урядом у листопаді для підготовки нового проекту відповідно до змінених у результаті фінансової кризи соціально-економічних умов.

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що неприйняття найближчим часом Державного бюджету на наступний бюджетний період, а також низки законів, спрямованих на розширення джерел надходжень місцевих бюджетів і створення механізму оперативного перерозподілу бюджетних коштів, спричинить посилення кризових явищ і негативно позначиться на платоспроможності більшості міських господарств України.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути