Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

01.06.2009

Вкладники віддадуть перевагу банку з рейтингом депозитів «3» банку, що не має ніякого рейтингу – дослідження

На ринку існує потреба в незалежному рейтингу надійності банків для розміщення депозитів/вкладів, як показали результати дослідження, проведеного компанією "Перша рейтингова система" з 19 по 24 травня 2009 р. серед  жителів 6 найбільших міст України (Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Одеса, Харків). Такий рейтинг має бути зручний у користуванні, тобто зрозумілий, легко сприйманий населенням.

У ході дослідження проводилося вивчення відносин вкладників (реальних і потенційних) до рейтингів надійності банківських депозитів, готовність вкладників керуватися рейтингом надійності банківських депозитів/вкладів у разі ухвалення рішення щодо розміщення депозиту/вкладу в банк або дострокового переривання депозитного договору, рівня довіри рейтингам залежно від  рейтингованої організації і переважний формат рейтингу.

Готовність вкладників керуватися рейтингом надійності банківських депозитів/вкладів у разі ухвалення рішення про розміщення депозиту в банк або дострокового переривання депозитного договору досить висока: частка респондентів, що позитивно відповіли на питання про готовність орієнтуватися на подібні рейтинги, приймаючи рішення про те, в якому банку розмістити свої гроші, перевищує частку тих, хто такими рейтингами користуватися не буде (21% "так, обов'язково буду"; 26% "скоріше, так"; 17% "скоріше, ні"; 12% "ні, не буду" і 24% завагалися з відповіддю на питання).

Незалежні рейтингові агентства користуються найбільшим кредитом довіри респондентів як рейтингованої організації з погляду  надійності для депозитів/вкладів (21% опитаних, передусім, довіряли б оцінці саме незалежних рейтингових агентств). Навіть такий впливовий (і неконтрольований) канал комунікації як "оцінка знайомих" користується пріоритетною довірою в меншого числа вкладників 18%.

Як показали результати опитування, більшість вкладників віддає перевагу банку з відкритим, публічним рейтингом надійності депозитів на рівні "3", ніж банк взагалі без будь-якого рейтингу (78% проти 22% відповідно). У запропонованій гіпотетичній ситуації: "якби  надійність банку для розміщення депозиту/вкладу була оцінена на "3" бали й при цьому більшість банків у країні були б оцінені так само", 68% вкладників довірили б такому банку свої кошти (27% вклали б, мотивуючи своє рішення тим, що така оцінка відповідає загальній ситуації у банківській сфері, й 41% вклали б за умови наявності більш вигідних умов внеску порівняно з іншими банками).

"Перша рейтингова система" створена в 2007 році й спеціалізується на маркетингових дослідженнях, аналізу стану та прогнозування розвитку ринку; соціологічних і соціально-економічних дослідженнях, вивченні суспільної думки. Опитування "Першої рейтингової системи" проводяться з дотриманням професійних принципів і стандартів, які підтримуються Українською асоціацією маркетингу та міжнародною дослідницькою організацією ESOMAR. "Перша рейтингова система" є членом міжнародної дослідницької організації ESOMAR.

Інформація про маркетингове дослідження попиту на рейтинг надійності банківських депозитів (російська версія)

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути