Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

04.08.2010

Заборона муніципальних позик обмежить фінансові можливості українських міст

На думку агентства «Кредит-Рейтинг» заборона Міністерства фінансів України на залучення позикових ресурсів обмежить фінансові можливості українських міст в частині реалізації капіталомістких проектів щодо оновлення міської інфраструктури та посилить проблеми, що накопичилися в житлово-комунальній і транспортній сферах українських міст.

В рамках виконання домовленостей з МВФ відносно скорочення обсягів державного боргу Міністерство фінансів України не надало ряду українських міст дозволу на здійснення запозичень.

Позикові ресурси разом із доходами, які отримані від реалізації комунального майна і землі несільськогосподарського призначення, є джерелом наповнення бюджету розвитку, за рахунок якого здійснюються капітальні вкладення органів місцевого самоврядування. Слабке відновлення попиту на ринку нерухомості продовжує негативно впливати на динаміку надходжень до бюджетів розвитку на тлі зростаючих потреб у фінансуванні поточних проектів і погашенні накопиченої раніше кредиторської заборгованості. Крім того, враховуючи слабку динаміку надходжень до Державного бюджету, що вже призвело до секвестрування окремих статей державних витрат, вірогідність того, що міста отримають необхідні ресурси у вигляді міжбюджетних трансфертів, невелика.

Рейтингове агентство відзначає, що на відміну від низької активності українських міст на облігаційному ринку в 2009 році, в 2010 році на ринок муніципальних запозичень планували вийти більше 10 органів місцевого самоврядування, рівень кредитоспроможності яких дозволяє вести взаємовигідний діалог з інвестором. Більшість українських міст, які планують залучити позикові ресурси шляхом випуску облігацій в 2010 році, вже зарекомендували себе як активні учасники ринку муніципальних запозичень, мають хорошу кредитну історію, низьке боргове навантаження і достатні можливості для обслуговування і погашення боргу. При цьому деякі муніципальні емітенти вже провели переговори з потенційними інвесторами та отримали їх попередню згоду на покупку облігацій внутрішньої позики.

Начальник відділу муніципальних рейтингів Олена Самойлова вважає, що залучення додаткових ресурсів на оновлення міської інфраструктури дозволить знизити навантаження на прибуткову частину місцевих бюджетів і, враховуючи відносно невисокий обсяг запланованих запозичень, не призведе до істотного зростання сукупного боргового навантаження сектора держуправління.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1098 кредитних рейтингів. Станом на 01.08.2010 р. рейтинг-лист агентства включає 632 кредитних рейтинга: 478 в корпоративному, 99 у фінансовому і 55 в муніципальному секторах.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути