Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

10.12.2010

Економічні підсумки жовтня-листопада 2010 року

Сьогодні агентство опублікувало щомісячний огляд економічного розвитку України за жовтень-листопад 2010 р. В огляді дана оцінка стану реального та фінансового секторів економіки, зовнішнього сектору, бюджетної сфери та державної боргової політики.

На відміну від І півріччя 2010 року, в ІІІ і ІV кварталі поточного року динаміка розвитку традиційних експортних галузей України трохи сповільнилася, тоді як вклад в приріст ВВП галузей, орієнтованих на забезпечення внутрішнього споживчого попиту залишається стабільним. Уповільнення зростання провідних світових економік призвело до зменшення зовнішнього попиту і зниження об'ємів вітчизняного експорту в поточному періоді, що обмежує темпи відновлення реального сектору економіки України.

Поступове відновлення економічної активності галузей, орієнтованих на внутрішній споживчий ринок (легка і харчова промисловість), і зростання обсягів виробництва споживчих товарів було пов’язано з активізацією інфляційних процесів. Не зважаючи на зусилля Нацбанку з обмеження зростання грошової маси, вільна ліквідність банківської системи залишалася на досить високому рівні, про що свідчить динаміка ліквідних активів (включаючи засоби на коррахунках і вкладення в держпапери). При цьому консервативна кредитна політика банків обумовила низькі темпи зростання кредитної активності в банківській сфері.

Рейтингове агентство зберігає прогноз щодо недовиконання прибуткової частини Державного бюджету в 2010році, що в сукупності з високими темпами зростання витратної частини, негативно впливає на збалансованість бюджетних показників. Дефіцит Державного бюджету за підсумками 10місяців 2010року склав 56,6млрд.грн., що перевищило граничний рівень, затверджений Законом про Державний бюджет. Відсутність резерву по забезпеченню фінансування шляхом нарощування об'єму бюджетного дефіциту вимагає додаткових заходів з боку Уряду щодо наповнення прибуткової частини бюджету і приведення об'єму витратної частини у відповідність з наявними ресурсами в грудні поточного року. Що стосується боргового навантаження центрального уряду, то рейтингове агентство звертає увагу, що при збереженні рівномірного характеру платежів з погашення основної суми боргу, а також зниження питомої ваги зовнішнього боргу в сукупному об'ємі держборгу, поточне боргове навантаження Державного бюджету може вважатися помірним. При цьому структура державних запозичень (основу яких складають коротко- і середньострокові позики) обумовлює подальше зростання боргового навантаження і можливість продовження запозичень з метою рефінансування накопиченої заборгованості.

Систематизація і уніфікація нормативно-правового поля в сфері оподаткування, яка відбулася після прийняття Податкового кодексу, може розглядатися як позитивний чинник. Передбачене кодексом зменшення ставок за основними видами податків дозволить знизити тиск на крупний бізнес. В той же час, розширення бази оподаткування, внаслідок мультиплікаційного ефекту від очікуваних після прийняття кодексу фіскальних переваг, прогнозується в середньостроковій і довгостроковій перспективі. А труднощі з наповненням прибуткової частини державного бюджету, зважаючи на скорочення ставок за окремими бюджетоутворюючими податками, зокрема податку на прибуток, виникнуть вже наступного року. У будь-якому випадку, наступний бюджетний період буде напруженим як з точки зору адаптації суб’єктів господарювання до нових економіко-правових реалій, так і з точки зору невизначеності розвитку глобальної і національної економіки.

Огляд економічного розвитку України за жовтень-листопад 2010 р.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1117 кредитних рейтингів. У жовтні-листопаді агентством визначило 5 рейтингів, оновило 183 рейтинги, призупинило 24 і відкликало 19 рейтингів. Станом на 01.12.2010 г. рейтинг-лист агентства включає 611кредитних рейтингів: 453 у корпоративному, 104 у фінансовому та 54 у муніципальному секторах.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
епартамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Департамент рейтингових досліджень, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути