Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

27.12.2010

«Кредит-Рейтинг» очікує зниження обсягів чистих премій на страховому ринку в 2011 році на рівні близько 5%

У поточному році в українському страхуванні не відбулося істотних позитивних змін. Як і раніше спостерігається негативна динаміка ключових показників роботи галузі: залучених чистих премій, здійснених виплат відшкодувань, долі договорів страхування, що поновлюються на наступний період. Темпи зниження не настільки активні, як в 2009 році, проте, зберігаються, особливо в сегменті добровільного автострахування і майнового страхування в цілому.

Також погіршуються практично всі складові результатів від основної діяльності учасників страхового ринку. Рівень операційних витрат стабільно перевищує 65% від зароблених страхових премій, залишаючись на високому рівні. Комбінований показник збитковості по страховому ринку в цілому (сума рівня валових виплат і рівня операційних витрат в зароблених платежах) близький до 100%. При роботі в сегментах, що відрізняються підвищеною збитковістю, даний факт ускладнює і подовжує за термінами процедури врегулювання страхових подій. Це побічно підтверджує значну питому вагу резервів збитків в загальних резервах страховиків, що зберігається на рівні більше 20%.

Доля премій, що залучаються страховиками від громадян, останні 2 роки має тенденцію до скорочення, хоча і раніше не перевищувала 1/3 валових премій на ринку. Недовіра до сегменту страхування з боку потенційних клієнтів як і раніше велика, ключова причина незмінна: нестача достовірної інформації про компанії, що давало б можливість судити про їх надійність, прогнозованість їх політики, в тому числі в аспекті врегулювання збитків.

Питома вага так званого «схемного» ринку, за експертною оцінкою рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг», в поточному році не зменшилась, про що побічно свідчать зростаючі обсяги внутрішнього перестрахування фінансових та інших майнових ризиків. При цьому масштаби бізнесу страхових компаній в переважному числі випадків не збільшуються.

На думку агентства, на сьогодні системний підхід до вирішення проблем ринку виявляється недостатнім. Без потужних сигналів з боку держави, що спонукають здійснювати страхування як самостійну фінансову послугу, глобально змінити роботу сектора буде складно, а діалог між ринком і регулятором не буде повною мірою ефективним.

Згідно з прийнятим Податковим кодексом, страхові компанії будуть здійснювати фіскальні відрахування в майбутньому році відповідно до нині чинного порядку, проте включатимуть в базу оподаткування також премії за внутрішнім вихідним перестрахуванням. Починаючи з 2012 року, учасники страхового ринку будуть сплачувати податок вже з прибутку. Вказані нововведення здатні скоротити обсяги валових зборів і зменшити (можливо, лише тимчасово) долю «схемного» страхування.

Одним з базових компонентів розвитку страхового ринку найближчим часом залишатиметься обов'язкове страхування, зокрема, ОСЦПВ. В той же час, чинниками, які здатні дати імпульс розвитку страхування, можуть стати:

  • відновлення довгострокового банківського кредитування, зокрема з використанням схем довгострокового страхування життя;
  • створення можливостей для роботи недержавних пенсійних фондів, що може стимулювати розвиток пенсійного страхування.

В цілому, рейтингове агентство вважає, що вплив кризових явищ на страховий ринок збережеться протягом більшої частини 2011 року, і оцінює величину зменшення обсягів чистих страхових платежів за результатами 2010 року приблизно в 15-20%, в 2011 році – близько 5%.

Огляд страхового ринку України за 9 місяців 2010 року.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Відповідальний аналітик, Олексій Капустинський, тел.: (044) 490-25-50
AKapustinskiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути