Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

18.01.2011

Держбюджет-2011: нові можливості та традиційні труднощі у сфері місцевих фінансів

Рейтингове агентство «Кредит-рейтинг» вважає, що в 2011 році у сфері місцевих фінансів, разом з певними перевагами, внаслідок прийняття до настання нового бюджетного періоду Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік», залишаться труднощі з наповненням прибуткової частини місцевих бюджетів, що впливатиме на збалансованість бюджетних показників.

Основні бюджетні параметри на 2011рік були розроблені враховуючи останні зміни податкового і бюджетного законодавства, які торкнулися також і місцевих фінансів. Зокрема, було передбачено збільшення надходжень до місцевих бюджетів основного джерела наповнення загального фонду – податку з доходів фізичних осіб, за рахунок збільшення до 17% ставки податку на доходи, які перевищують 10 мінімальних заробітних плат, а також встановлення податку на депозити громадян. При цьому агентство відзначає, що збільшення ставки податку на доходи для окремих категорій зайнятих сприятиме зростанню надходжень до бюджетів головним чином тих населених пунктів, в структурі економіки яких домінують сектори, де оплата праці знаходиться переважно в полі зору офіційної статистики.

Безумовно позитивно на бюджетній забезпеченості територіальних общин відзначиться зарахування 100% плати за землю до бюджетів міст, сіл та селищ. Додатковий ресурс для здійснення проектів розвитку інфраструктури надасть також зарахування єдиного податку до бюджету розвитку спеціального фонду місцевих бюджетів.

Проте, на думку агентства, зростання прибуткової частини місцевих бюджетів буде обмежено внаслідок скорочення кількості місцевих податків і зборів, а також за рахунок скасування транспортного податку і введення збору лише за першу реєстрацію транспортного засобу. Місцеві бюджети втратили також досить значний ресурс у вигляді адміністративних штрафів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Обмежить можливий додатковий ресурс, отриманий місцевими бюджетами в результаті зміни нормативної бази, передача органам місцевого самоврядування низки програм, фінансування яких раніше здійснювалося на центральному рівні (окремі програми соціального захисту і підтримка позашкільної освіти).

На думку начальника відділу муніципальних рейтингів Павла Трощинського виконання державного і місцевих бюджетів в 2011році буде напруженим з точки зору адаптації суб'єктів господарювання до нових економіко-правових реалій. Крім того, органи місцевого самоврядування в Iкварталі поточного року будуть мати труднощі зі своєчасним фінансуванням витратної частини бюджетів у зв'язку із зниженням ліквідності бюджетної системи, зважаючи на недовиконання прибуткової частини держбюджету в 2010році.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1128 кредитних рейтингів. У грудні агентство визначило 10 рейтингів, оновило 139 рейтингів, призупинило 9 і відкликало 6 рейтингів. Станом на 01.01.2011 г. рейтинг-лист агентства включає 615кредитних рейтингів: 452 у корпоративному, 111 у фінансовому та 52 у муніципальному секторах.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Начальник відділу муніципальних рейтингів, Павло Трощинський, тел.: (044) 490-25-50
PТroschinskiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути