Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

16.02.2011

Економічні підсумки 2010 року: збереження традиційних ризиків на тлі відновлення економіки

Сьогодні агентство «Кредит-Рейтинг» опублікувало огляд, в якому наведено підсумки економічного розвитку України в 2010році. В огляді дана оцінка поточного стану і перспективи розвитку реального, фінансового секторів економіки, зовнішнього сектору, бюджетної сфери і державної боргової політики.

У грудні 2010 року зберігалася позитивна динаміка розвитку реального сектору економіки, сформована впродовж минулого року: індекс виробництва базових галузей склав в аналізованому періоді 11,1% до відповідного періоду минулого року (у листопаді – 6,9%, в жовтні – 9,3%). Як і раніше, найбільш високі темпи росту було зафіксовано в січні-грудні 2010 року в таких основних видах економічної діяльності, як оброблювальна промисловість і роздрібна торгівля. Значний вклад в збільшення обсягів виробництва продукції оброблювальної промисловості за підсумками року внесли машинобудування і металургія.

Традиційне передноворічне збільшення споживчого попиту, що супроводжується збільшенням реальних доходів населення, робило позитивний вплив на динаміку виробництва продукції харчової промисловості, а також на розвиток роздрібної торгівлі. Так, приріст обігу роздрібної торгівлі склав за підсумками 2010 року 7,6%, приріст обсягу наданих послуг – 2,9%.

Не дивлячись на деяке пожвавлення активності в будівництві, що переважно пов'язане з державним фінансуванням будівельних робіт, у тому числі і в рамках підготовки до ЄВРО 2012, будівельна галузь дуже повільно долає наслідки фінансово-економічної кризи. Так, не дивлячись на низьку порівняльну базу 2009 років, індекс виконаних будівельних робіт склав за підсумками 2010 року 94,6%.

Основні бюджетні параметри на 2011 рік, передбачені Законом України «Про Державний бюджет на 2011 рік», було розроблено з врахуванням останніх змін податкового і бюджетного законодавства, а також на основі достатньо реалістичних макроекономічних показників. При цьому поточний бюджетний період буде достатнього напруженим з точки зору погашення боргових зобов'язань Уряду: витрати з погашення державного боргу збільшаться порівняно з 2010роком в 2,3 разу, витрати з обслуговування державного боргу – в 1,5 разу. В цілому ж, на думку рейтингового агентства, поточний бюджетний період буде напруженим як з точки зору адаптації суб'єктів господарювання до нових економіко-правових реалій, так і з точки зору невизначеності розвитку глобальної і національної економіки.

Сальдо зведеного платіжного балансу країни в 2010 році було позитивним і склало 5,1 млрд. дол. США. За аналізований період золотовалютні резерви країни збільшилися на 1,04 млрд. USD (до 34,6 млрд. USD на початок 2011року) переважно за рахунок чергового траншу МВФ в сумі $1,5 млрд. (третина з яких пішла на зміцнення золотовалютних резервів) в рамках кредитної лінії «stand by». На думку рейтингового агентства, ситуація в зовнішньому секторі України в 2011 році визначатиметься рядом чинників, які знаходяться в глобальній і національній економічній площині. З боку світової економіки і торгівлі, вплив на збалансованість зовнішнього сектору України робитимуть геополітичні і геоекономічні зміни, які відбуваються в світовому економічному і торгівельному просторі після фінансово-економічної кризи. З боку національної економіки на зовнішню платоспроможність України впливатиме вірогідне збереження тенденції до збільшення дефіциту поточного рахунку, що чинитиме тиск на зведене сальдо платіжного балансу. Не дивлячись на досить істотне збільшення Національним банком України міжнародних резервів в 2010 році, їх накопичений обсяг не створює належного запасу міцності для підтримки необхідного рівня зовнішньої ліквідності країни в разі значного погіршення кон'юнктури на світових фінансових ринках.

Огляд економічного розвитку України за 2010 р.

Довідка: Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1129 кредитних рейтингів. У 2010 році агентством визначено 55 рейтингів, оновлено 1009 рейтингів, припинено 162 і відкликано 114 рейтингів. Станом на 01.01.2011 р. рейтинг-лист агентства включає 615 кредитних рейтингів: 452 – у корпоративному, 111 – у фінансовому і 52 – у муніципальному секторах.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Департамент рейтингових досліджень, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути