Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

14.03.2011

Економічний розвиток України в січні-лютому 2011 року

Сьогодні агентство «Кредит-Рейтинг» опублікувало огляд, в якому дана оцінка поточного стану та перспектив розвитку реального, фінансового секторів економіки, зовнішнього сектору, бюджетної сфери та державної боргової політики в січні-лютому 2011 року.

Не звертаючи уваги на характерне для початку року скорочення ділової активності в окремих секторах економіки, динаміка розвитку реального сектору економіки в січні 2011 року була позитивною: індекс виробництва базових галузей склав за аналізований період 109,3% до відповідного періоду минулого року (у грудні 2010 року – 111,1%, в листопаді – 106,9%). Уповільнення динаміки розвитку реального сектору економіки в січні поточного року, порівняно з груднем, було обумовлено традиційним для першого місяця календарного року скороченням промислового виробництва (на 14,5 в.п. у січні, порівняно з груднем 2010 року). При цьому в річному порівнянні, в січні поточного року приріст промислової продукції склав 9,7%, у тому числі в обробній промисловості – 14,4%. Як і протягом останніх місяців 2010 року, основний внесок в збільшення обсягів виробництва продукції обробної промисловості зробили в січні традиційні експортні галузі – машинобудування, металургія та хімічна промисловість. Збереження високого споживчого попиту, який був обумовлений збільшенням реальних доходів населення, а також сезонними чинниками, позитивно впливало на розвиток роздрібної торгівлі (приріст обігу роздрібної торгівлі склав за підсумками січня 11,7%, приріст обсягу наданих послуг – 11,2%). Індекс виконаних будівельних робіт склав за підсумками січня 106,1%, що переважно пов'язано з подальшим збільшенням державного фінансування будівельних робіт, у тому числі і в рамках підготовки до ЄВРО 2012, а також низькою порівняльною базою 2010 року.

Рейтингове агентство звертає увагу, що ризики, які були властиві системі державних фінансів в 2010 році, переважно зберігаються і в поточному бюджетному періоді. У 2011 році, не дивлячись на поступове відновлення економіки, рівень виконання планових показників прибуткової частини державного бюджету залишається невисоким, що обумовлено скороченням ставок за окремими бюджетоутворюючими податками після набуття чинності Податкового кодексу України. При цьому поточний бюджетний період є досить напруженим у зв'язку з необхідністю погашення боргових зобов'язань центрального уряду. Так, в 2011 році, порівняно з попереднім роком, витрати на погашення державного боргу збільшаться в 2,3 рази, а витрати з обслуговування – в 1,5 рази.

За підсумками січня 2011 року зведений платіжний баланс України було сформовано з профіцитом обсягом 259 млн. дол. США (у січні 2010 року – з дефіцитом обсягом 1 057 млн. дол. США). Як і в січні 2010 року, в звітній період поточний рахунок платіжного балансу України був позитивним (282 млн. дол. США), що в цілому є нетиповим для зовнішнього сектору України. На думку рейтингового агентства, ситуація в зовнішньому секторі України в подальші місяці поточного року визначатиметься збільшенням дефіциту торгівельного балансу, що можливо буде покриватися залученням приватного іноземного капіталу. Не дивлячись на досить істотне збільшення Національним банком України міжнародних резервів, їх накопичений обсяг не створює належного запасу міцності для підтримки необхідного рівня зовнішньої ліквідності країни в разі значного погіршення кон'юнктури на світових фінансових ринках.

Огляд економічного розвитку України за січень-лютий 2011 р.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1134 кредитних рейтинги. У січні-лютому агентство визначило 6 рейтингів, оновило 24 рейтинги, призупинило 19 і відкликало 45 рейтингів. Станом на 01.03.2011 г. рейтинг-лист агентства включає 576кредитних рейтингів: 414 у корпоративному, 111 у фінансовому та 51 у муніципальному секторах.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Департамент рейтингових досліджень, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути