Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

09.04.2013

«Кредит-Рейтинг» знизив річний прогноз зростання промислового виробництва з 2.2% до 1.2%

Незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» переглянуло власний річний прогноз зростання промислового виробництва України у 2013 році.

Падіння промислового виробництва в лютому перевищило найпесимістичніші очікування і склало -6.0% р/р проти -3.2% р/р у січні 2013 р. Таким чином, скорочення промисловості за перші два місяці року склало 4.8% р/р. Головні причини прискорення падіння в лютому - менша кількість робочих днів в порівнянні з минулим роком (20 проти 21), відносно теплий лютий, що призвело до скорочення виробництва електроенергії, газу, пари і кондиціонованого повітря (-17.2% р/р, питома вага в загальному виробництві близько 27%) і тривала стагнація експортно-орієнтованих секторів у зв'язку з нестабільним зовнішній попитом. Так, в лютому в порівнянні з минулим місяцем посилилося падіння виробництва хімічної продукції (-22.1% р/р проти -19.9% в січні), виробництво електроенергії, газу, пари і кондиціонованого повітря (-17.2% р/р проти -1,0% р/р в січні), а також машинобудування (-11.4% р/р проти -7.8% р/р в січні). Деяке поліпшення динаміки виробництва спостерігалося в металургійній галузі (-6.6% р/р проти -8.6% р/р в січні) і добувній промисловості (+0.9% р/р проти падіння на 1.9% р/р в першому місяці року).

У березні ми очікуємо збереження негативної динаміки виробництва, проте, на нашу думку, амплітуда падіння може дещо звузитися внаслідок деякого поліпшення ситуації на зовнішніх ринках. В той же час, ми не чекаємо розвороту тренду в промисловості в найближчі декілька місяців, оскільки попит зовнішніх ринків продовжує зберігати високу міру нестабільності, що без внутрішніх стимулів не дозволить українській промисловості повернутися в позитивну територію.

Враховуючи дані по промисловості за перші два місяці року, ми знижуємо наш річний прогноз зростання промислового виробництва в 2013 році до 1.2% (з 2.2%), але навіть такий результат, на нашу думку, буде можливим тільки у разі поліпшення ситуації на зовнішніх ринках в другому півріччі 2013 року.

Інші сектори економіки в лютому продемонстрували різнопланову динаміку: роздрібна торгівля і сільськогосподарська галузь прискорили зростання, тоді як будівництво і транспортний сектор посилили падіння. Так, за січень-лютий показники зростання роздрібного товарообігу покращали до +14.8% р/р проти +14.2% у січні, на тлі зростання номінальних заробітних плат в перші два місяці року на рівні +5.2% р/р. Обсяги сільгоспвиробництва за січень-лютий зросли на 5.8% р/р, на 0.2 п.п більше в порівнянні з січнем цього року. На відміну від роздрібу і сільгоспу, обсяги будівництва в лютому продовжили падіння і скоротилися на 14.9% р/р проти -7.6% р/р в січні. Транспортний сектор(вантажоперевезення) в січні-лютому впали на 6.3% р/р проти -5.8% р/р в січні, що є наслідком погіршення ситуації в промисловості.

Враховуючи дані по основних секторах економіки України за перші два місяці року, можна з високою часткою ймовірності припустити, що в першому кварталі цього року Україна знову продемонструє негативну динаміку економічного зростання в межах -1.0%. В той же час, зважаючи на високі темпи зростання роздрібного товарообігу (як індикатив внутрішнього споживання домогосподарств) і появу позитивних передумов до відновлення зовнішніх ринків, нині ми доки зберігаємо наш прогноз річного зростання ВВП України на 2013 рік на рівні +1.0% р/р, проте не виключаємо його пониження вже в другому кварталі цього року у разі відсутності позитивних тенденцій в промисловості.

Детальний портрет макроекономіки України у березні 2013 р. ви знайдете в регулярному аналітичному огляді, підготовленому експертами рейтингового агентства «Кредит-рейтинг», де проаналізовані основні тренди і показники промисловості, інших секторів економіки, інфляційні процеси, стан зовнішніх рахунків і золотовалютних резервів, грошові ринки.

Для отримання детальнішої інформації, а також з питань замовлення ексклюзивних аналітичних продуктів агентства звертайтеся, будь ласка:
PR-менеджер Роман Бураковський, (044) 490-25-50
R.Burakovsky@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути