Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Коментарі

Коментарі

04.02.2013

Які поради МВФ допоможуть Україні

Коментар начальника відділу фінансових проектів РА "Кредит-рейтинг" Світлани Рекрут для ІА "Вільна преса"

  • Як можна оцінити позиції і перспективи банків з українським, російським і західним капіталом? Яким чином в 2013 р. змінюватимуться їх стратегії розвитку і частки ринку?

У 2013 році ми чекаємо збереження тенденції 2011-2012 рр., а саме скорочення активів і присутності на українському ринку банків із західним капіталом на користь українських і російських банків. У 2012 році ми побачили остаточний вихід ряду західних гравців з українського ринку (продаж Банку Форум, Ерсте банку і т.д.), і скорочення своєї присутності, зокрема, в роздрібному сегменті (Сведбанк, Кредит-Європа банк). Серед основних причин: невиправдані очікування щодо розвитку українського ринку, велика частка «проблемки» на балансах банків, складне операційне середовище і ін. В той же час основними покупцями проданих активів стали банки з українським або російським капіталом, які продовжують нарощувати і консолідувати свої активи в Україні. У кінці минулого року про свій намір остаточно покинути український ринок заявили ще декілька іноземних банків, угоди по яких, швидше за все, відбудуться вже в 2013 році, а покупцями, очевидно, виступлять українські або російські власники.

  • Які події, що сталися в банківському секторі в 2012 р. виявилися найбільш знаковими для галузі і споживачів фінансових послуг?

Дефіцит ліквідності, висока вартість гривневого ресурсу і високі девальваційні очікування – основні чинники, що зумовлювали діяльність банківської системи в 2012 році. Жорстка монетарна політика Національного банку, спрямована на утримання стабільності гривні привела до того, що банківська система України знаходилася в стані перманентного гривневого голоду, що особливо загострився в другій половині 2012 року. Вартість депозитів в національній валюті також виросла на 5 п.п. в порівнянні з початком року, що привело до відповідного зростання ставок за кредитами. Висока економічна невизначеність у поєднанні з високою вартістю ресурсу привели до фактичної зупинки кредитування банківського сегменту, слабкого зростання активів і показників діяльності по системі в цілому.

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути