Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Прес-конференції

Прес-конференції

16.03.2011

«Кредит-Рейтинг» заявляє про спробу переділу ринку рейтингових послуг

16  березня 2011 р. в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція, присвячена ситуації, що склалася на фінансовому ринку у зв'язку з прийняттям ДКЦПФР України рішення про позбавлення рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» статусу уповноваженого. На заході виступили Станіслав Дубко, генеральний директор агентства «Кредит-Рейтинг», Гліб Кобальнов, директор компанії «АРТА Управління Активами» та Віталій Нечипоренко, кандидат економічних наук, директор Центру бізнес-стратегій «Перспектива», який багато років виступає організатором найбільшого в СНД Міжнародного Ялтинського фінансового форуму.


Учасники прес-конференції зійшлися на думці, що обгрунтованість рішення ДКЦПФР про позбавлення рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» статусу уповноваженого викликає вагомі сумніви. На думку Станіслава Дубко, деякі факти можуть свідчити про замовний характер проведеної Комісією перевірки діяльності агентства, що передувала цьому рішенню. Основною претензією ДКЦПФР став зв'язок акціонера «Кредит-Рейтингу» з одним з учасників ринку. У той же час, у нормативних документах Комісії на момент здійснення перевірки не було чітко визначено, хто є пов'язаною особою і, зокрема, чи можна вважати пов'язаною особою акціонера, який володіє 49% акцій учасника ринку. «Якби хтось запропонував перевірити інші рейтингові агентства, то Комісія прийшла б до аналогічного висновку, що всі ці рейтингові агентства пов'язані з учасниками ринку фінансових послуг. У цьому випадку не знаю, яку б вона застосувала санкцію. В даному випадку, по відношенню до себе ми бачимо підхід, що змушує задуматися про підгрунтя таких жорстких санкцій по відношенню до нашого рейтингового агентства», - вважає Станіслав Дубко. Спираючись на ці доводи, а також ряд інших нормативних і процесуальних порушень, рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оскаржило в суді рішення Комісії з метою його скасування.

У ході прес-конференції її учасники також поділилися думками щодо ситуації, що склалася. Вони також виклали свій погляд на якість і підходи до рейтингового процесу, практику використання кредитних рейтингів клієнтами та інвесторами, дали бачення того, яким очікуванням і критеріям повинні відповідати рейтингові агентства. Так, на думку Віталія Нечипоренко, рейтингування на сьогодні залишається потужним і актуальним механізмом підвищення фінансової грамотності і тому серед тих, хто надає послуги з визначення рейтингів, виграють ті, хто буде не один рік вести компетентну, професійну та чесну роботу. «Рейтингове агентство має нести відповідальність своїм ім'ям, а також своїми клієнтами. Є на ринку такі компанії, де, м'яко кажучи, можна отримати будь-яку рейтингову оцінку. «Кредит-Рейтинг» до таких компаній не відноситься, це агентство своєю репутацією дорожить», - підкреслив Віталій Нечипоренко.

Як зауважив Гліб Кобальнов, факт виключення зі списку уповноважених рейтингових агентств найстарішого учасника ринку з багатою історією і найбільшою кількістю присвоєних і підтримуваних кредитних рейтингів, можливо, виглядає нелогічним. «Якщо є список уповноважених рейтингових агентств, то чому б лідеру ринку там не бути присутнім? При цьому необхідно відповісти на питання, чи буде посиленням флоту виключення з нього флагмана-лінкора? Можливо, у цьому зв'язку варто замість такого рішення подумати над накачуванням м'язів інших учасників», - висловив припущення Гліб Кобальнов.

Відповідаючи на питання, чи знизиться попит на цінні папери, що підлягають рейтингуванню в обов'язковому порядку, якщо відповідний рейтинг буде визначений не «Кредит-Рейтингом», а іншим агентством з числа уповноважених, Глеб Кобальнов зазначив, що «в такому випадку кожна керуюча компанія, банк, інвестиційний фонд буде проводити власну оцінку ризику і власну оцінку стану емітента, що випускає такі папери. Це призведе до збільшення витрат учасників фінансового ринку».

 

Фрагменты пресс-конференции



Департамент інформації та комунікацій

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути