Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Прес-конференції

Прес-конференції

15.06.2011

«Кредит-Рейтинг» презентував результати дослідження ринку проблемних активів банків України

9 червня 2011р. в Ялті на II Міжнародному Банківському Форумі «Corporate Banking: сучасні технології кредитування та фінансування бізнесу» генеральним директором агентства «Кредит-Рейтинг» Станіславом Дубко було презентовано результати дослідження «Тенденції та перспективи розвитку ринку проблемних активів банків України».

Метою дослідження, проведеного агентством «Кредит-Рейтинг» на замовлення Міжнародної фінансової корпорації, була оцінка потенційних обсягів і перспектив розвитку ринку проблемних активів в Україні, а також створення передумов для формування на цьому ринку об'єктивної системи ціноутворення.

У рамках дослідження було проведено оцінку частки проблемних та потенційно проблемних кредитів у портфелях банків різних груп, проаналізовано структуру проблемної заборгованості, виділено чинники, що впливають на її рівень, а також був сформований прогноз обсягу та структури кредитних портфелів, які потенційно можуть вийти на ринок продажу проблемних активів у 2011 р.

Результати дослідження показали, що в 2011 році потенційно можуть вийти на продаж кредитні портфелі фізичних осіб на суму близько 22 млрд. грн. За словами генерального директора «Кредит-Рейтингу» Станіслава Дубко: «У поточному році ймовірно збільшення кількості угод із продажу заставних кредитів фізичних осіб (в основному, автокредитів). При цьому продажі непрацюючих кредитів юридичних осіб швидше за все будуть мати поодинокі випадки». Всього ж, за оцінками агентства, частка проблемних і потенційно проблемних кредитів становить 35,84% від кредитного портфеля юридичних осіб та 50,41% від кредитного портфеля фізичних осіб (з урахуванням повної суми зобов'язань по тілу кредитів з порушенням термінів платежів).

Крім недосконалості чинного законодавства й нерозвиненості необхідної інфраструктури, однією з причин, що заважає ефективній роботі ринку продажу проблемних кредитів, є відсутність єдиних критеріїв формування ціни при укладанні угод купівлі-продажу. З метою створення передумов для розвитку практики застосування об'єктивної системи ціноутворення, агентством «Кредит-Рейтинг» була розроблена методологія оцінки якості портфелів проблемних кредитів при передачі прав власності на кредитний портфель.

Довідка. Як джерела інформації використовувалася звітність більше 70 банків, які брали участь в дослідженні, інформація про класифікацію кредитних портфелів з інтернет-сторінок 176 банків, а також зведена статистика НБУ і Держкомстату та інформація з ділових інтернет-видань.

Департамент інформації та комунікацій

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути