Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Події »  Новини агентства

Новини агентства

31.07.2009

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" визначило Республіці Білорусь кредитний рейтинг byAA за національною шкалою

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" (Київ-Мінськ) повідомляє про те, що 13 липня 2009 року Республіці Білорусь було визначено довгостроковий кредитний рейтинг за національною шкалою на рівні byAA. Прогноз рейтингу – стабільний.

Національний кредитний рейтинг на рівні byAA відображує дуже високу кредитоспроможність Уряду Республіки Білорусь на внутрішньому ринку порівняно з іншими білоруськими позичальниками.

Стабільний прогноз вказує на відсутність на поточний момент передумов для зміни рейтингу протягом року.

Значення довгострокового (більше 1 року) кредитного рейтингу на рівні byАА відповідає позиції перед максимально можливим рейтингом (byAAA), що відображує винятково високу кредитоспроможність.

Кредитний рейтинг Республіки Білорусь ґрунтується на результатах аналізу економічних, фінансових показників, даних про демографічну ситуацію, стану ринку праці, інформації про боргові зобов'язання за період
2005-2008 рр. і І кварталу 2009 р. та перспективах соціально-економічного розвитку. Крім того, в ході рейтингової оцінки аналізується інформація щодо системи управління, політичної ситуації і взаємодії різних гілок влади.

Рівень кредитного рейтингу Республіки Білорусь підтримується:

  • темпами приросту обсягу доходної частини республіканського бюджету в 2006-2008 рр. (25-35%), що забезпечувалося зростанням за всіма джерелами надходжень; виконанням у зазначеному періоді республіканського бюджету з профіцитом;
  • позитивною динамікою економічного розвитку країни протягом 2004-2008 рр., що підтверджується поліпшенням основних макроекономічних показників (щорічний приріст валового внутрішнього продукту країни в зазначеному періоді становив 8,6-11,4% у порівняних цінах);
  • високим рівнем участі центральної влади у всіх сферах економічної діяльності Республіки Білорусь, спрямованим на підтримку економіки, а також забезпечення високих соціальних гарантій населенню країни;
  • концентрацією в руках Президента країни основних владних повноважень, що дозволяє проводити важливі державні структурні реформи й сприяє забезпеченню оперативного прийняття рішень у кризових ситуаціях.

Рівень кредитного рейтингу Республіки Білорусь обмежується:

  • високою залежністю доходів консолідованого бюджету від результатів зовнішньоекономічної діяльності в умовах збереження високої концентрації зовнішньоторговельних товарних потоків на одному контрагенті – Російської Федерації (хоча питома вага цієї країни в зовнішній торгівлі Білорусі зменшується), а також значним рівнем концентрації податкових надходжень у частині найбільших платників податків
    (20 найбільших платників податків формують близько 30% бюджетних надходжень);
  • зростанням консолідованого боргу Республіки Білорусь, що, в умовах значної інтеграції державного й корпоративного секторів економіки, може викликати тиск на видаткову частину республіканського бюджету за одночасного погіршення доступу до міжнародних фінансових ринків.

Зазначена рейтингова дія є першим в історії Республіки Білорусь визначенням кредитного рейтингу за національною шкалою (такі рейтинги позначаються з використанням позначки "by") і буде сприяти розвитку об'єктивної оцінки кредитоспроможності позичальників/емітентів на внутрішньому ринку. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці Республіки Білорусь без обліку суверенного ризику, і призначена для використання емітентами цінних паперів, позичальниками, фінансовими установами, організаціями, посередниками й інвесторами на внутрішньому фінансовому ринку Республіки Білорусь.

Наявність рейтингу, визначеного Уряду Республіки Білорусь, дозволить учасникам фінансового ринку використати його як орієнтир (benchmark) для оцінки відносного рівня ризику вкладень у зобов'язання позичальників недержавного сектору порівняно із зобов'язаннями Уряду. Використання кредитних рейтингів на внутрішньому фінансовому ринку Республіки Білорусь дозволить його учасникам більш точно оцінювати ризики вкладень для встановлення справедливої плати за ризик з урахуванням реальної кредитоспроможності позичальників і емітентів цінних паперів.

Рейтинговий звіт про визначення довгострокового кредитного рейтингу Республіці Білорусь


Довідка:
"Кредит-Рейтинг" створено в Києві в 2001 році і нині є одним із найбільших національних рейтингових агентств КНД. Агентство першим почало роботу на українському фінансовому ринку з використанням Національної шкали кредитних рейтингів. Агентство спеціалізується на послугах з незалежної оцінки кредитоспроможності позичальників/емітентів із визначенням кредитних рейтингів за національною шкалою.

На початку 2009 року агентство "Кредит-Рейтинг" завершило розробку білоруської Національної шкали кредитних рейтингів. Мінський офіс рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" почав свою роботу в березні 2009 року.


Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути