Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Новини агентства

Новини агентства

15.12.2009

Незастраховані від кризи

У 2009 році в розвитку страхового ринку спостерігаються ті ж самі тенденції, що й у І кварталі цього року: продовжують знижуватися сплачені страхові премії та виплати страхових відшкодувань, відбувається зростання збитковості за низкою ключових видів страхування (насамперед, автоКАСКО й ОСАГВ); поступово збільшується розрив між сумами, заявленими клієнтами до відшкодування, та обсягом коштів, реально виплачених страховими компаніями. Цього року стала розповсюдженою практика підвищення тарифів за ключовими видами страхування, при цьому можна прогнозувати подальше поступове зростання вартості страхових послуг, особливо це стосується ОСАГВ. Регулятор ринку, через об'єктивну обмеженість своїх можливостей, не встигає впроваджувати в практику різноманітні нормативно-правові акти, спрямовані на очищення ринку від схемних і не завжди сумлінних компаній, що стримує підвищення відкритості й прозорості галузі загалом.

Огляд страхового ринку України

Лідерами за темпами зниження в січні-червні стало добровільне автострахування (-31,9%), майнове страхування фізичних і юридичних осіб (-15,6%), страхування вантажів і багажу (-45,6%), а також фінансових ризиків (-46,6%). Суттєве зниження зазнали масштаби співробітництва страховиків і банківських установ (на 30-40%, за експертною оцінкою). Водночас, зафіксований позитивний приріст премій з ОСАГВ (7,9%), загалом зумовлений налагодженням контролю за наявністю страхових полісів у автовласників.

Станом на початок листопада поточного року в Держфінпослуг надійшло близько 2,3 тис. скарг на учасників страхового ринку, у той час як за весь 2008 рік – тільки 1,33 тисячі. Основна частина претензій пов'язана із затримкою страховиками виплат відшкодувань, або з повною відмовою здійснювати ці виплати.

Низька платоспроможність є однією з найбільш болючих проблем на страховому ринку. Посилюється це тим, що звітність подається страховиками в Держфінпослуг один раз у квартал (через 25 днів після закінчення звітнього періоду), при цьому регулятор для з'ясування реальної ситуації у компанії часто змушений проводити додаткову аналітичну роботу з кожним окремим учасником ринку. У результаті може відбутися вже не тільки втрата платоспроможності, але й «розпилення» найбільш привабливих активів.

Розвиток страхування, як і раніше, стримується значною закритістю інформації про ринок і його учасників. За даними Держфінпослуг, менше ніж 20% страхових компаній готові регулярно й добровільно публікувати всі розділи своєї звітності, а чинне законодавство позбавляє регулятора права поширення таких відомостей про будь-яких учасників ринку.

На думку рейтингового агентства, в галузі регулювання й нагляду за страховим ринком необхідні більш глибокі зміни, що передбачають нову редакцію положень Закону України «Про страхування», вимог до капіталу, формуванню й напрямам розміщення резервів страхових компаній. Відповідна робота почала більш активно проводитися регулятором, починаючи з ІІ кварталу поточного року, однак кінцевий її результат (набуття чинності відпрацьованих документів) пов’язаний з деякими складнощами. В умовах кризового стану ринків фінансових послуг це перешкоджає внесенню необхідних і зазвичай болючих оперативних змін у «правила гри» для учасників цих ринків.

Прогнозуючи стан ринку загалом, рейтингове агентство припускає зменшення обсягів страхових платежів у 2009 році на 25-30% і очікує збереження кризових явищ у галузі протягом 2010 року. Відновлення поступового зростання страхового ринку можливо не раніше 2011 року.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено  інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути