Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

19.09.2010

Аналіз ринку труб України

Трубна галузь є найбільшим у вітчизняній промисловості споживачем металу. Для трубного виробництва характерною є висока циклічність, що визначається значними коливаннями цін на продукцію та сировину, попит на продукцію залежить від фактору сезонності. У галузевій структурі кінцевого споживання переважають машинобудування, металообробка, будівництво та чорна металургія.

Сумарна потужність вітчизняних трубних заводів перевищує 6млн.тготової продукції на рік, що значно перевищує внутрішнє споживання. Це визначає експортну орієнтованість галузі – Україна входить до першої десятки світових виробників сталевих труб. Обсяги продажів, а отже і виробництва більшості вітчизняних заводів визначаються експортом, оскільки внутрішній ринок споживає близько 30% виготовленої в Україні продукції. У результаті скорочення експорту, за підсумками 2008 року, галузь показала від’ємну динаміку, яка посилилася у 2009 році (Рисунок 1).

Рисунок 1. Динаміка обсягів виробництва, експорту/імпорту труб* в Україні, тис. / т

* труби великого та малого діаметрів, профілі пустотілі, з чорних металів

Джерело: Державний комітет статистики України, візуалізація ТОВ«Кредит-Рейтинг»

У Іпівріччі 2010року спостерігалося певне пожвавлення на зовнішніх ринках збуту, що сприяло збільшенню обсягів виробництва труб. Так, за інформацією Державного комітету статистики України за результатами 6місяців 2010року обсяг виробництва труб склав 853тис.т, що на 7,6% перевищує показник відповідного періоду попереднього року.

Основними вітчизняними постачальниками трубної заготовки для трубних підприємств є ВАТ«Запоріжсталь», ВАТ«ММК ім. Ілліча» та ВАТ«МК «Азовсталь», заготовок з нержавіючих марок сталі – ВАТ«Дніпроспецсталь». Практично всі великі українські трубні заводи задовольняють частину попиту на трубну заготовку за рахунок імпорту, проте до 2008року закупівля іноземної сировини здійснювалася у невеликих обсягах (переважно закуповувалася сировина спеціальної якості, що не виробляється в Україні). Однак останнім часом вітчизняні трубовиробники збільшили споживання імпортної заготовки, що пояснюється її нижчою ціною. Також у 2009році актуальною була проблема забезпечення виробництва штрипсом: через затримки в поставках частина заводів була змушена переглянути плани у бік зменшення обсягів виробництва труб.

Більша частина трубної продукції реалізується в Україні через металотрейдерські компанії – їх питома вага в загальних обсягах реалізації труб на внутрішньому ринку досягає 80%. Рівень цін на трубну продукцію залежить, насамперед, від вартості сировини (сталі та прокату), а також від коливань цін на нафту, оскільки у зазначеному секторі зосереджено значну частину замовлень. У 2007році вітчизняний трубний ринок був відносно стабільним, активізація розпочалася у 2008році. Так, в липні 2008року ціни на труби в Україні досягли пікових значень - 8тис.грн./т, після чого у серпні почалося плавне зниження, яке прискорилося у вересні-жовтні. Негативні тенденції продовжилися і в першій половині 2009року, після чого почалося поступове зростання цін (Рисунок 2).

Рисунок 2. Динаміка середніх цін на сталеві труби в Україні (пропозиція EWX), грн. / т

Джерело: ugmk.info, візуалізація ТОВ«Кредит-Рейтинг»

Обсяг внутрішнього ринку досить обмежений, тому українські виробники труб чутливі до запровадження антидемпінгових заходів на основних закордонних ринках збуту. Більшість обмежувальних заходів на вітчизняну продукцію введено з боку Росії – основного покупця вітчизняних труб (Таблиця 1).

Таблиця 1. Торгові обмеження Російської Федерації на імпорт українських труб

Вид труб

Обмеження

Термін дії

Обсяг (розмір)

весь сортамент

квота

2001-2004 рр.

620-715 тис. т

труби малого та середнього діаметру

квота

2005-2009 рр.

395 тис. т + 2% щорічно, в 2006‑2009рр.

труби великого діаметру

мито

2006-2009 рр.

8%

труби малого та середнього діаметру

мито

2006-2010 рр.

від 8,9% до 55,3%

труби з антикорозійної сталі

мито

2009-2012рр.

28,1%

Джерело: ugmk.info

За останні 10років Російською Федерацією було проведено кількаантидемпінгових розслідувань, у результаті яких було встановлено квоти та додаткові мита на практично весь сортамент сталевих труб. Так, постановою Уряду Російської Федерації №758 від 28 вересня 2009 року введено мито на труби з антикорозійної сталі (28,1%). Варто зазначити, що Міністерством економічного розвитку Російської Федерації було розроблено рекомендації і 18.09.2010 р. направлені Прем’єр‑Міністру певні пропозиції. Як один з варіантів вирішення проблеми рекомендовано розглянути можливість заміни адвалорного спеціального захисного мита на комбіноване. Для досягнення еквівалентного діючому захисному миту (28%) захисного ефекту стосовно китайських труб, які є основним джерелом стурбованості російських виробників, встановити комбіноване мито у розмірі 9%, але не менше 1000 дол.США/т. Це дозволить вирівняти умови конкуренції для більш дорогих українських труб. Очікується, що дана пропозиція буде затверджена і законодавчо закріплена з 01.11.2010 р.

Висновки. Україна на світовому ринку за обсягами виробництва труб стабільно входить до першої десятки. Потужності підприємств значно перевищують потреби внутрішнього ринку, що визначає експортну орієнтованість галузі. Світова економічна криза, що розпочалася у ІІпівріччі 2008 року, негативно позначилася на попиті як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Певне пожвавлення на зовнішніх ринках збуту сприяло збільшенню обсягів виробництва труб за результатами 6місяців 2010 року на 7,6% – до 853тис.т.

Ігор Дикий
Старший финансовый аналитик

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути