Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

03.03.2010

Огляд економічного стану України за січень 2010 року

Сьогодні агентство «Кредит-Рейтинг» опублікувало огляд економічного стану України за січень 2010 року, в якому дана оцінка розвитку реального та фінансових секторів економіки, платіжного балансу, валютного і фондових ринків, державної боргової політики і бюджетної сфери.

Агентство зазначає, що активізація реального сектору за результатами січня 2010 року пояснюється не стільки відновленням виробничої сфери, скільки зростанням економічної активності окремих підприємств, а також низькою порівняльною базою минулого року. Надалі ми чекаємо низьких темпів відновлення реального сектору економіки при збереженні існуючої кон'юнктури сировинних ринків.

Негативною тенденцією січня 2010 року стало збільшення від’ємного платіжного сальдо балансу України порівняно з попереднім місяцем 2009 року практично у 5 разів у зв'язку з низьким рівнем залучення іноземних інвестицій в країну на тлі збільшення виплат за зовнішніми зобов'язаннями приватного сектору, а також девальваційними очікуваннями населення і накопиченням іноземної валюти поза банківською системою. Агентство вважає, що зниження політичної напруги після закінчення виборного процесу повинно позитивно вплинути на залучення іноземного капіталу і відповідно позитивно відобразитися на платіжному балансі країни.

Негативне сальдо платіжного балансу істотно не вплинуло на валютний ринок у січні 2010 року, який характеризувався досить низькою активністю – операції на міжбанківському валютному ринку скоротилися практично на 50%. Негативні валютні інтервенції Національного банку України об'ємом 1,1 млрд. грн. призвели до скорочення золотовалютних резервів і були пов'язані з продажем валюти для здійснення розрахунків за газ.

Не дивлячись на те, що в січні 2010 року регулятор продовжував вилучати вільні ресурси із банківської системи, обсяг коштів на коррахунках банків залишався на досить стабільному рівні. Низькою на початку поточного року залишалася також вартість міжбанківських ресурсів, що, перш за все, було обумовлено відсутністю необхідності їх оперативного заміщення, а також низькою кредитною активністю банківських установ. У січні поточного року збереглася тенденція поступового повернення до банків раніше вилучених коштів населення. Як і в попередньому місяці, залучення депозитів відбувалося в національній валюті, що обумовлено, на думку агентства, перш за все вищою прибутковістю вкладень за таким видом депозитів, а також стабілізацією ринкового курсу гривні.

Агентство також відзначає збереження проблем у бюджетній сфері, серед яких можна назвати необхідність погашення значної кредиторської заборгованості Держбюджету, яка за підсумками 2009 року складає 2,3 млрд. грн., зростання дефіциту пенсійного фонду, проблеми пов'язані з відшкодуванням ПДВ і т.п. Проте, наповнення консолідованого бюджету на рівні 328,3 млрд. грн. (згідно Постанови КМУ №1414) є цілком ймовірним. Агентство вважає, що пряме боргове навантаження на Держбюджет є помірним.

На думку рейтингового агентства скорочення обсягів фондового ринку на 45%, порівняно з попереднім місяцем, пов'язане з традиційно низькою активністю ринку у цьому місяці. Структура торгів практично не зазнала змін. Директор департаменту рейтингових досліджень агентства «Кредит-Рейтинг» Ольга Шубіна вважає, що збереження в січні великої питомої ваги операцій на ринку державних цінних паперів пов'язане з операціями банків і НБУ щодо викупу ОВДП НАК «Нафтогаз України» (внесених раніше урядом для поповнення статутного капіталу) для фінансування платежів за газ.

Огляд економічного стану України за січень 2010 року

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1081 кредитний рейтинг. Станом на 01.03.2010р. рейтинг-лист агентства включає 662 кредитних рейтинги: 508 в корпоративному, 105 у фінансовому і 49 в муніципальному секторах. Протягом лютого агентство визначило 8 кредитних рейтингів, поновило 19 кредитних рейтингів, призупинило 5 і відкликало 15 кредитних рейтингів.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Департамент рейтингових досліджень, Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50
OShubina@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути