Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

01.04.2008

Лібералізація ринку електроенергетики може сприяти підвищенню кредитних рейтингів енергорозподільчих компаній

Протягом останніх років багато енергопостачальних компаній України (обленерго) істотно поліпшили свої фінансово-економічні показники, що позначається на визначенні їм переважно високих рівнів кредитних рейтингів. Зокрема, рейтингове агентство у І кварталі 2008 року визначило рейтинги, переважно інвестиційного рівня, борговим інструментам 4-х обленерго.

Основним чинником, що підтримує рівень рейтингів енергопостачальних компаній, є стабільність чистих надходжень від реалізації та транзиту електроенергії, що зумовлено природним монопольним становищем цих компаній, а також поліпшенням стану розрахунків споживачів за електроенергію протягом останніх років. Водночас, основним чинником, що обмежує рівень кредитних рейтингів таких підприємств, є висока залежність від державного регулювання галузі, зокрема тарифної політики НКРЕ (для деяких обленерго характерний також значний рівень боргу перед ДП "Енергоринок", що накопичився за попередні роки).

На думку рейтингового агентства, перехід до прямих договорів на постачання електроенергії дозволив би створити в галузі конкурентне середовище і стимулював би генеруючі та розподільчі компанії до зниження витрат і поліпшення платіжної дисципліни. Слід нагадати, що енергетична стратегія України на період до 2030 року припускає перехід від існуючої моделі оптового ринку електроенергії до схеми укладання прямих двосторонніх контрактів між виробниками і енергорозподільчими компаніями, а також безпосередніми споживачами. Таким чином, лібералізація вітчизняного енергоринку могла б сприяти підвищенню кредитних рейтингів енергопостачальних компаній.

Довідка "Кредит-Рейтинг"
Станом на сьогодні рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" було визначено рейтинги семи випускам іменних відсоткових облігацій на загальну суму 841 млн. грн. таких енергопостачальних компаній: ВАТ "ЕК "Житомиробленерго", ВАТ "Кіровоградобленерго", ВАТ "ЕК "Севастопольенерго", ВАТ "Одесаобленерго". Випуски облігацій перших трьох компаній мають рейтинги інвестиційного рівня (uaA- та uaBBB), зі стабільним прогнозом розвитку, емісія облігацій ВАТ "Одесаобленерго" на суму 500  млн.  грн. - рейтинг спекулятивного рівня uaBB, з прогнозом стабільний.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Мельник, тел.: (044) 490-25-50
DMelnik@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути