Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

24.07.2008

Зниження обмежень на залучення містами України зовнішніх позик не призведе до значного збільшення зовнішнього боргу муніципалітетів

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що можливе розширення переліку міст України, яким надано право на здійснення зовнішніх запозичень внаслідок внесення змін у Бюджетний кодекс України, у середньостроковій перспективі не впливатиме на динаміку зовнішнього боргу органів місцевого самоврядування. На сьогодні залучати зовнішні позики можуть міста із чисельністю населення понад 800 тис. осіб. Згідно з запропонованими Міністерством фінансів України змінами, починаючи з 2009 р., цей поріг планується знизити до 500 тис. мешканців, внаслідок чого коло потенційних муніципальних позичальників на міжнародних фінансових ринках розшириться з 6 до 11 міст.

Слід зазначити, що основною перешкодою для виходу більшості українських міст на міжнародні ринки запозичень є не чинне обмеження щодо кількості мешканців, а фінансові можливості виконання боргових зобов'язань. У зв'язку з тим, що іноземного інвестора цікавлять позики обсягом не менше ніж  50 млн. доларів США, кількість органів місцевого самоврядування, що мають достатній обсяг фінансових ресурсів для обслуговування й погашення зовнішнього боргу, невелика. Випуски боргових зобов'язань меншого обсягу не є ліквідними, що негативно впливає на вартість залучених коштів. До подорожчання позикових ресурсів призводять також значні фіксовані витрати, що не залежать від обсягу зовнішньої позики: оплата юридичного супроводу, комісія організаторам випуску й визначення кредитного рейтингу за міжнародною рейтинговою шкалою.

Зростання вартості позикових коштів на зовнішніх фінансових ринках, тривалість процедури оформлення зовнішньої позики, а також валютні ризики сприяють тому, що при визначенні умов запозичення в місцеві бюджети українські міста віддають перевагу внутрішнім позикам. Починаючи з 2003 року, правом на здійснення зовнішніх позик скористалися тільки м. Київ (4 запозичення протягом 2003-2007 рр. загальним обсягом 850 млн. доларів США) і м. Одеса (запозичення у 2007 році обсягом 50 млн. швейцарських франків). У свою чергу на внутрішньому фінансовому ринку українськими містами протягом 2003-2007 рр. було розміщено 17 випусків облігацій місцевої позики й залучено 4 кредити, а в 2008 році було залучено 1 кредит і планується розміщення понад 20 випусків облігацій місцевої позики.

На думку начальника відділу муніципальних рейтингів рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олени Самойлової, умовою для реалізації прав органів місцевого самоврядування на здійснення зовнішніх позик є не тільки зниження обмежень, а, передусім, зміцнення фінансової основи муніципалітетів шляхом розширення джерел доходів місцевих бюджетів і вдосконалення системи міжбюджетних відносин.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комуникацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути