Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

28.07.2008

Розвиток будівельного сектора у I півріччі 2008 р.: апетити зростають, рейтинги знижуються

У січні-червні поточного року рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" у будівельному секторі було визначено 58  кредитних рейтингів емісіям облігацій на загальну суму 10,2  млрд. грн., що більше ніж у два рази перевищує обсяг випусків облігацій будівельних компаній у I півріччі 2007 р.

Надійність нових емісій, за оцінками рейтингового агентства, трохи вища порівняно з І півріччям 2007  р. За підсумками січня-червня 2008  р. 19% від загальної кількості визначених рейтингів перебуває в інвестиційній категорії, в аналогічному періоді минулого року цей показник складав 14%. Незначне підвищення якості випусків пояснюється появою серед емітентів таких інвесторів як ТОВ "Круг-будінвест", Торговельно-промислова транснаціональна корпорація "Кераміст", Корпорація "Золоті Ворота" та інших. Повторно на ринок запозичень вийшли такі великі забудовники як ТОВ "Екско Плюс", ТОВ "Інтегра-холдинг", ЗАТ "Планета-буд".

Разом з тим, частка інвестиційних рейтингів у будівельному секторі є найнижчою порівняно з іншими галузями економіки, і загальна тенденція до зниження раніше визначених кредитних рейтингів свідчить, що продовжується погіршення надійності боргових зобов`язань будівельних компаній. Так, у будівельному секторі у I півріччі 2008  р. було знижено 9 кредитних рейтингів, 6 прогнозів змінено зі "стабільного" на "негативний" і жодного на "позитивний". У січнічервні 2007  р. ці показники були значно кращі: не було знижень рівнів кредитних рейтингів і не було встановлено жодного "негативного" прогнозу.

Головна причина змін у поточному році затримка з термінами введення об`єктів нерухомості в експлуатацію і, відповідно, вірогідність невчасного виконання зобов`язань, взятих на себе емітентами облігацій. Як зазначає заступник генерального директора рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Григорій  Перерва, у І півріччі 2008  р. до 70% емітентів цільових облігацій, які мають кредитні рейтинги, переглянули графіки будівництва.

Тенденції, що склалися, підтверджують попередні прогнози агентства про можливе погіршення ситуації у будівельній сфері. На сьогодні рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" проводить поглиблений аналіз ситуації у будівельному секторі, взаємозв`язків з подіями в інших галузях економіки, а також їх наслідків на середньостроковий період.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Заступник генерального директора з розвитку, Григорій Перерва, тел.: (044) 490-25-50
GPererva@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути