Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

14.04.2010

Збільшення кількості уповноважених рейтингових агентств повинно супроводжуватися посиленням нагляду за їх діяльністю

Рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що посилення конкуренції на ринку рейтингових послуг в Україні за рахунок збільшення кількості уповноважених рейтингових агентств не повинно ставити під загрозу забезпечення високих стандартів рейтингової діяльності.

Існуючі в Україні законодавчі вимоги до уповноважених рейтингових агентств не відповідають міжнародним, перш за все, в частині наявності фактичного досвіду роботи у сфері визначення й підтримки кредитних рейтингів. Комісія з цінних паперів США вимагає від претендентів на статус визнаних рейтингових агентств підтвердження безперервного досвіду визначення й підтримки кредитних рейтингів на протязі не менше 3 років до моменту звернення для отримання такого статусу. Українські вимоги передбачають можливість надання статусу уповноваженого агентства компаніям, які не мають практичного досвіду визначення й підтримки кредитних рейтингів на договірній основі. Крім того, система нагляду за діяльністю рейтингових агентств не дозволяє ефективно контролювати якість їх роботи та об'єктивність їх оцінок. За цих умов, нові гравці, які не мають ринкового визнання й підтвердженої репутації, можуть робити спроби входу на ринок за рахунок необ'єктивного визначення високих рейтингів тим компаніям, надійність яких раніше оцінювалася іншими агентствами на низькому рівні. Подібна діяльність може істотно ускладнити ефективне використання кредитних рейтингів на фінансовому ринку України, оскільки статус уповноваженого агентства сам по собі не гарантує адекватність рейтингових оцінок.

В умовах, коли законодавчі вимоги не дозволяють забезпечити дотримання новими уповноваженими агентствами високих стандартів роботи, особливе значення набуває ринкова репутація рейтингових агентств і ефективність їх систем саморегулювання. На думку агентства «Кредит-Рейтинг», користувачі рейтингових оцінок, які використовують їх для прийняття інвестиційних рішень, повинні самостійно оцінювати здатність окремих рейтингових агентств забезпечувати якісний і незалежний аналіз для визначення об'єктивних рейтингових оцінок. Важливим орієнтиром для цього є ступінь прихильності агентств виконанню вимог міжнародного Кодексу діяльності рейтингових агентств IOSCO.

«Кредит-Рейтинг» вважає, що в інтересах якісного розвитку ринку рейтингових послуг і зміцнення високої репутації інституту уповноважених рейтингових агентств в Україні, вимоги до таких агентств мають відповідати міжнародній практиці, а нагляд за діяльністю агентств посилений. Основна увага регулятора має бути спрямована на процедури прийняття агентствами рейтингових рішень в частині вимог до складу, професійної підготовки та досвіду членів рейтингового комітету, а також наявність механізмів недопущення конфліктів інтересів під час визначення кредитних рейтингів.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З 2004 року «Кредит-Рейтинг» є уповноваженим агентством Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України для визначення кредитних рейтингів суб'єктам господарювання, галузям економіки і регіонам.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути