Кредитний рейтинг Мирноградської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «АЛЬТБАНК» підвищено до рівня uaАА Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

16.02.2011

Страховий ринок стає більш прозорим – результати дослідження «Кредит-Рейтинга»

Результати проведеного агентством «Кредит-Рейтинг» дослідження страхового ринку України свідчать про підвищення прозорості ринку за підсумками 2010 року. Страхові компанії стали краще розкривати дані, які необхідні стороннім користувачам інформації для оцінки їх надійності та платоспроможності. Більш доступною стала інформація про власників і керівництво страховиків, структуру їх доходів і витрат, а також про клієнтів і партнерів.

В той же час, у відкритих джерелах поки що практично неможливо знайти дані про обсяги перестрахування окремої компанії, про структуру її страхових резервів і інвестиційного портфеля. По багатьох учасниках ринку важко знайти річну та квартальну фінансову звітність. Жодна з досліджених компаній не публікувала статистику відмов по виплатах страхового відшкодування, хоча будь-яка інформація про врегулювання збитків – один з яскравих індикаторів для клієнтів при виборі страховика.

Закритість ринку є однією з давніх причин недовіри до страхування з боку громадян, а доля платежів, що залучаються від них, стабільно невисока та не перевищує 1/3 від валових платежів на ринку. В законодавстві продовжують діяти заборони щодо розголошення держрегулятором будь-яких відомостей, які він отримує про фінансовий стан страхових компаній.Далеко не всі учасники ринку готові публікувати про себе відомості, за якими було б можливо оцінювати їх надійність і платоспроможність.

Як і в торішньому дослідженні, агентство аналізувало страховиків, що входять до ТОП-40 учасників ринку одночасно за активами, валовими преміями та виплатами страхових відшкодувань (всього – 29 компаній). Джерелом для аналізу були відкриті ресурси, зокрема сайти компаній. Оцінювався факт наявності та повнота розкриття звітності, відомостей про інвестиційний портфель, портфелі резервів тощо. По кожній позиції визначалася певна кількість балів – залежно від обсягу, якості та актуальності даних, а також від того, на якому веб-ресурсі вони розміщені (вищий бал визначався за публікацію на власному сайті компанії).

Із досліджуваних компаній, лише 8 набрали більше половини максимально можливої суми балів (рівень прозорості більше 50%). Проте, загальний показник за всіма 29 компаніям за рік помітно покращився з 29%
до 42%.

За результатами аналізу було складено ренкінг прозорості страхових компаній. Верхню позицію ренкінга займає СТ «Іллічівське». Воно виділяється, у тому числі, своєчасним розкриттям фінансової звітності та наявністю детальної інформації про операції перестрахування. Порівняно з дослідженням, проведеним в 2009 році (за його результатами компанія знаходилася на 19 позиції ренкінга), покращилась якість розкриття інформації про структуру власності, менеджмент і показники діяльності компанії.

Другий рік знаходиться на другій сходинці ренкінга УСК «Дженералі гарант». Значно поліпшила свою прозорість і СК«Українська страхова група», яка увійшла до трійки лідерів. Порівняно з минулим роком, компанія публікує більш детальну інформацію про поточну діяльність, а також інформацію про кредитний рейтинг. НАСК «Оранта» - лідер ренкінгу минулого року, змістилася на 4-у позицію за рахунок поліпшення якості розкриття інформації іншими страховими компаніями.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Департамент розвитку методології та перспективних досліджень, Диляра Мустафаєва,
тел.: (044) 490-25-50
DMustafaeva@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути