Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

28.07.2015

Чи погіршиться якість кредитних портфелів банків до кінця року?

Рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що темпи зростання простроченої заборгованості в кредитних портфелях банківського сектора поступово сповільнюються. Частка простроченої заборгованості за офіційними даними НБУ в I кварталі 2015 після різких валютних коливань в лютому зросла з 13,5% до 17,2%. За результатами
II кварталу 2015 р. цей показник знаходиться на рівні 18,7% (без урахування неплатоспроможних банків - 17,3%).

За нашими оцінками реальний рівень проблемних кредитів у кредитних портфелях становить близько 30-40%. Не всі банки мають можливість показати реальний рівень проблем у зв'язку з обмеженою можливістю доформувати резерви та змушені йти на компроміс з позичальниками. Реальний рівень проблемної заборгованості традиційно відображають у звітності банки з іноземним капіталом, оскільки у них більше можливостей по доступу до ресурсів материнських структур і вони не так обмежені в питаннях доформування резервів і капіталізації, як банки з вітчизняним капіталом.

Після зміцнення курсу гривні в березні не відбулося пропорційного відновлення якості платіжної дисципліни більшості позичальників. Так, у червні-липні деяке поліпшення демонструють в цілому не більше 15-20%% клієнтів від загальної кількості т.зв. «проблемних» позичальників. Протягом другого півріччя, за відсутності різких стрибків курсу гривні, ми очікуємо повільного погіршення якості кредитних портфелів банків. Позичальники банківської системи працюють в економічних умовах, що постійно погіршуються. Так, за оцінками експертів до кінця року очікується скорочення ВВП на рівні від (-) 9,5% до (-) 11,9%. При цьому початок відновлення економіки передбачається не раніше 2016 року. Крім того, банки досить обмежені в можливостях повернення своїх активів, якщо говорити про середній і великий корпоративний бізнес. Ряд позичальників, що мають можливість для розрахунку за кредитами, воліють ухилятися від виконання своїх зобов'язань, використовуючи схеми з виведення ліквідних активів з підприємств. Також в існуючих економічних умовах більшість заставних активів перестали бути ліквідним ресурсом.

У зв'язку з низькою кредитною активністю (у багатьох банках діє мораторій на видачу нових кредитів) і поступовим погіршенням якості кредитних портфелів, основною проблемою банківських установ у другому півріччі, крім виконання вимог НБУ за рівнем капіталізації, буде пошук шляхів, спрямованих на скорочення збитків від операційної діяльності.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS, BLOOMBERG, S&P Capital IQ та TRData.

Для одержання детальнішої інформації звертайтесь, будь-ласка:

Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50,O.Shubina@credit-rating.com.ua

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути