Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Події »  Новини агентства

Новини агентства

27.11.2009

«Кредит-Рейтинг» оголосило про результати дослідження прозорості українських банків

Сьогодні рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про результати дослідження прозорості 38 найбільших українських банків, що входять в І й ІІ групи за класифікацією НБУ. Дослідження проводилося за спеціально розробленою агентством методикою шляхом аналізу інформації, розміщеної фінансовими установами на своїх офіційних інтернет-сайтах. Результатом дослідження став рейтинг найбільш прозорих банків України, в якому 1 місце посіло АТ «Сведбанк», 2 місце – ВАТ «ВіЕйБі Банк» і 3 місце – ПАТ КБ «Приватбанк». Ці банки були відзначені в рамках нагородження переможців конкурсу «Банк року-2009», проведеного журналом «Банкір». Церемонія нагородження відбулася 26 листопада в залі Національної філармонії України.

Під час проведення аналізу агентством враховувалися якість і повнота розкриття актуальної інформації про власників банку, пов'язані структури і операції з ними, дані про склад і кваліфікацію топ-менеджменту й наглядацької ради банку. Крім того, оцінювалася наявність на інтернет-сайтах аудированих річних звітів і регулярної фінансової звітності, а також інформації про кредитні рейтинги, визначені банку незалежними рейтинговими агентствами. Увага також приділялася рівню деталізації інформації про банківські продукти й повноту розкриття стратегії розвитку й планів банку.

Дослідження виявило невисокий рівень прозорості банківської системи порівняно з міжнародними стандартами розкриття інформації фінансовими установами. Типовими недоліками є неповне розкриття інформації про власників і пов'язані структури, відсутність на сайтах банків щомісячної фінансової звітності й повної інформації про визначні ним кредитні рейтинги. Тільки 3 банки з 38 розкривають свої актуальні плани й стратегію розвитку. Повна інформація про проведене дослідження і його результати перебуває у вільному доступі на сайті агентства www.credit-rating.ua.

Коментуючи результати проведеного дослідження, генеральний директор агентства «Кредит-Рейтинг» Станіслав Дубко зазначив: «підвищення прозорості є обов'язковою умовою оздоровлення й зміцнення банківської системи, тому ми високо оцінюємо зусилля банків, що посіли перші 3 місця в нашому рейтингу, які своїм прикладом сприяють поліпшенню стандартів розкриття інформації про банківські установи. У той же час проведене дослідження виявило суттєві недоліки в цій сфері й визначило цілі, для досягнення яких повинні прагнути всі українські банки».

Агентство «Кредит-Рейтинг» має намір продовжувати практику вивчення прозорості банків, відслідковувати зміни стандартів розкриття інформації про діяльність банківських установ. У той же час фахівці агентства зазначають, що найбільш серйозним інструментом підвищення довіри до банків є одержання ними індивідуальних рейтингів корпоративного управління. При визначенні таких рейтингів оцінюється не тільки ступінь прозорості банку, але й глибоко аналізується структура акціонерів і пов'язаних осіб, якість внутрішніх систем управління, контролю й оцінки ризиків, а також інші аспекти, що впливають на якість корпоративного управління банку.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року й спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З 2007 року агентство надає послуги з визначення рейтингів корпоративного управління. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство визначило 1064 рейтинги, у тому числі 834 українським компаніям, 170 фінансовим установам і 60 містам і їхнім борговим інструментам, 1 рейтинг корпоративного управління, 78 рейтингів надійності депозитів українських банків, 1 рейтинг надійності страхових компаній.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено  в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Диляра Мустафаєва, тел. (044) 490-25-50
DMustafaeva@credit-rating.com.ua

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути