Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

10.12.2008

КРЕДИТ-РЕЙТИНГ: Очікування щодо розвитку страхового ринку України у 2009 році

Підсумки роботи страхового ринку у 2008 році будуть значно обумовлені зниженням активності у IV кварталі, викликаним кризовими явищами на фінансових ринках та, зокрема, обмеженням можливостей вільно розпоряджатися коштами резервів на банківських депозитах та залучати фінансування. У цілому загальний обсяг премій, що будуть залучені страховиками у поточному році, може не досягти рівня 20 млрд. грн.

Крім того, розвиток страхування в Україні стримується значною закритістю інформації про ринок та його учасників, чому сприяє відсутність виразних нормотворчих ініціатив щодо вирішення зазначеної проблеми. За даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, наразі лише близько 15% страхових компаній готові регулярно та добровільно публікувати всі розділи своєї звітності, а закон позбавляє регулятора права розповсюдження таких відомостей про будь-якого учасника ринку.

 

Довідково

За 6 місяців 2008 року з усіх видів страхування отримано 11,28 млрд. грн. валових страхових премій, з них зі страхування життя 480,9 млн. грн., що майже в 1,5 рази більше, ніж за підсумками І півріччя 2007 року.

Частка страхових премій, сплачених на внутрішньому ринку перестрахування (перестраховикам-резидентам) становила 3,88 млрд. грн. (34,4% від валових страхових премій). Протягом звітного періоду страховиками здійснено страхових виплат на суму 3,38 млрд. грн., що на 89,1% більше, ніж за І півріччя 2007 року. Таким чином, рівень валових страхових виплат на кінець червня 2008 року становив 29,8% і був вищим, ніж за попередні роки. На автострахування (добровільне (КАСКО) і обовязкове (страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ)), припадало не менше 30% валового страхового ринку України, при цьому не менше 2/3 премій від фізичних осіб у І півріччі страховики отримували саме за цим видом.

Загалом, страховий ринок України у ІІ півріччі 2008 року характеризується:

  • поширенням обсягу операцій перестрахування, здебільшого, в межах України; обсяги перестрахування у нерезидентів зменшуються; є підстави вважати, що відновилися тенденція використання страхування для мінімізації оподаткування;
  • залежністю від банківського каналу реалізації, що може призвести до зниження обсягів премій за видами страхових послуг, що надаються за допомогою банків, в умовах уповільнення і навіть припинення кредитування;
  • незмінно невисокою якістю активів страховиків, якими можуть бути представлені страхові резерви: з понад 20 млрд. грн. таких активів станом на 1 липня на акції припадало 36% (з них на акції першого рівня лістингу менше 1%), банківські депозити 29,4%, грошові кошти на поточних рахунках 8,5%, права вимоги до перестраховиків 12,5%.

Прогнозується, що у 2009 році більшість страховиків переглядатимуть структуру своїх портфелів, при цьому у найближчі 6-12 місяців будуть вкрай обмежені можливості ефективно розміщувати кошти страхових резервів: напрями розміщення чітко обумовлені законодавством, однак жоден з них не здатний наразі забезпечити прибуткову віддачу (ані банківські депозити, ані фондовий ринок, ані ринок нерухомості, тощо). Наразі Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг не вдалося врегулювати питання дострокового повернення страховикам коштів з банківських депозитів, з огляду на незмінність жорсткої позиції Національного банку з цього питання.

Наступного року слід також очікувати зростання тарифів, збільшення обмежень та вилучень. Значно скоротиться збір премій через такі канали продажу, як банки, автосалони та туристичні компанії.

Ймовірні втрати очікують добровільні види страхування. За найоптимістичнішими  прогнозами, обсяги банківського страхування можуть знизитися приблизно на 60%; при цьому саме через банківський канал до останнього часу надавались послуги страхування автоКАСКО, майна, а також страхування від нещасних випадків.

Забезпечити приріст обсягів страхових премій найближчим часом будуть здатні, переважно, обовязкові види: ОСАЦВ, страхування сільськогосподарських ризиків, страхування ядерних ризиків тощо.

Страховики, здебільшого, не залучатимуть значну кількість нових клієнтів, проте зосередять зусилля на утримання існуючих. При цьому клієнтура перетікатиме з компанії в компанію в пошуках більш зручних і вихідних умов.

Скорочення обсягів може зачепити більшість видів корпоративного страхування, особливо медичного. Головна причина загальне зменшення числа працюючих, які разом з робочим місцем автоматично втратять оплачувані підприємствами поліси добровільного медичного страхування, страхування життя та від нещасного випадку. За даними Міністерства праці в режимі неповного робочого дня вже у листопаді 2008 року працювали понад 822 тис. осіб, у відпустки без збереження заробітної плати відправлено понад 25 тисяч осіб. Згідно з прогнозами, у 2009-2010 рр. з найбільших підприємств України буде звільнено не менше 3 млн. осіб. Друга причина скорочення корпоративного страхування економія видатків з боку більшості юридичних осіб.

Є підстави прогнозувати у 2009 році високу ймовірність банкрутства, закриття, або поглинання 30-50% сьогоднішніх гравців страхового ринку, що зумовлено такими чинниками, як:

  • різке зростання виплат страхових відшкодувань за апріорі збитковими видами автострахування, у випадку, якщо портфель представлений саме цим видом: виплати далі не зможуть покриватися за рахунок нових зборів.
  • нестійке фінансове становище дрібних компаній, а також тих компаній, які проводили ризикову політику розвитку в попередні роки: використовували демпінг, завищували рівні комісійної винагороди, не формували страхові резерви в достатньому обсязі;
  • низька якість активів страхових компаній, представлених цінними паперами, які не перебувають у списках торгово-інформаційних систем і бірж, в умовах посилення вимог до платоспроможності, якості активів та достатності капіталу учасників ринку з боку регулятора.

Наступного року страховики безпосередньо будуть змушені дедалі знижувати витрати: скорочувати підрозділи, які не генерують грошовий потік; урізати адміністративні видатки (на персонал, оренду та утримання офісу, автопарку, вкладення в нематеріальні активи, тощо), а також зменшувати операційні витрати (перегляд умов роботи в збиткових сегментах, посилення контролю над врегулюванням збитку для максимального зниження шахрайства (в тому числі відмова від "експрес"-врегулювання).

Розвиток реального bancassurance (банк отримує доходи шляхом реалізації полісів за різними видами, або страхує власні ризики, необовязково кредитні) має шанс почати розвиватися в умовах уповільнення темпів зростання кредитування і зниження можливостей для банків в отриманні "швидких грошей".

Держфінпослуг на початку наступного року має намір затвердити Положення про критерії та нормативи достатності капіталу,  диверсифікованості та якості активів страховика. Мета документа забезпечити стабільність роботи ринку та захистити права споживачів у сфері страхування, а також запобігти можливим втратам капіталу через ризики, притаманні діяльності страховиків.

Проектом передбачається, що для забезпечення своєї платоспроможності страховикам необхідно мати обсяг якісних активів, який є не меншим за обсяг страхових та інших зобовязань. Документ знову встановлює вимоги до диверсифікації напрямів розміщення коштів страхових резервів, які було відмінено торік у судовому порядку.

Крім того, регулятор планує розробити на початку року документ про порядок банкрутства страховиків і передачі їх зобовязань за договорами іншим учасникам ринку.

Таким чином, за найоптимістичнішим прогнозом, обсяги українського страхового ринку у 2009 році зменшаться на 20%, за песимістичним на 50%. Кількість учасників ринку може знизитися приблизно наполовину.

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути