Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитні рейтинги АТ «ТАСКОМБАНК» підтверджено на рівні uaААA Кредитний рейтинг АТ «БАНК «ГРАНТ» підтверджено на рівні uaАА Кредитний рейтинг АТ «МІБ» підтверджено на рівні uaВВВ+ Кредитний рейтинг Публічного акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» підтверджено на рівні uaАА+ Кредитний рейтинг АТ «Ідея Банк» підтверджено на рівні uaAА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг АТ «ПУМБ» підтверджено на рівні uaААА Кредитні рейтинги АТ «БАНК «АВАНГАРД» підтверджено на рівні uaAAА Рейтинг ПрАТ СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ІНТЕР-ПОЛІС» підтверджено на рівні uaA

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

02.11.2012

Економіка України продовжує занурюватися в рецесію

Аналітики агентства "Кредит-Рейтинг" представили щомісячний аналітичний огляд "Економічний розвиток України в жовтні". Вересень і жовтень стали рекордними місяцями за темпами падіння промвиробництва, що перевершили навіть найбільш негативні очікування.

Падіння промислового виробництва на 7% р/р у вересні перевершило найпесимістичніші очікування ринку і виявилося найбільш глибоким за останні три роки. У вересні гіршу динаміку в порівнянні з попереднім місяцем демонстрували практично усі промислові сектори (окрім виробництва і розподілу електроенергії та металургії).

Причиною такого становища є комплекс чинників :

  • слабкий попит зовнішніх ринків (для металургії);
  • розмежувальні заходи Російської Федерації (для машинобудування);
  • відсутність імпортного мита на бензин (для нафтохіміків);
  • нижчий урожай цього року (для харчової промисловості).

Доповнюють спектр вища база порівняння вересня минулого року (у зв'язку з більшою кількістю робочих днів у вересні 2011-го) і фактична відсутність банківського кредитування і державної підтримки (як системні чинники).

В той же час ми очікуємо на звуження амплітуди падіння в четвертому кварталі, у зв'язку з ефектом низької бази порівняння минулого року, коли ключові галузі економіки вже скорочувалися або сповільнювалися. Як ми відзначали в минулому огляді, у разі падіння виробництва у вересні, шансів для України вийти на позитивне зростання промисловості цього року залишається небагато. Таким чином, ми знижуємо наш прогноз зростання промисловості в 2012 році до - 1.5% р/р.

На тлі гнітючих показників промисловості, основним позитивом в макроекономіці країни залишаються низька інфляція (+0,1% м/м у вересні) і високе споживання (роздрібний товарообіг +16% за 9М12). Проте, роздріб росте в основному за рахунок імпорту: в серпні цього року зростання імпорту промислових товарів досягло 54.6%, в т.ч. імпорт одягу виріс в 2.8 рази, взуття - в 4.1 рази, продовольчої групи - на 16%. Таким чином, потенціал внутрішнього споживання як основного драйвера економіки останніх місяців, досить обмежений для економіки в цілому. Ми прогнозуємо зростання ВВП в 2012 році на рівні 0-0.5% р/р.

Напруженість валютного ринку в жовтні посилилася, гривнева ліквідність була в дефіциті, ставки ресурсу били нові рекорди. До кінця місяця Національний банк все-таки пішов на плавну девальвацію гривні до 8.18-8.19 грн./дол. Підвищений попит на іноземну валюту у вересні-жовтні також істотно підігрівався населенням і, як результат, привів до дефіциту готівкового долара. Нетто купівля валюти населенням у вересні склала 1.8 млрд. дол. США, як мінімум третина її повернулася в банківську систему у вигляді валютних депозитів, об'єм яких збільшується четвертий місяць поспіль, незважаючи на вкрай низькі ставки по доларових вкладах і, навпаки, зростання прибутковості по гривневих депозитах. За словами учасників ринку, відтік гривневих депозитів і їх наступна конвертація в долари тривали і в жовтні, що створює тиск на золотовалютні резерви, які у вересні скоротилися на 743млн.дол. США або 2.5% м/м і на 30 вересня склали 29.3 млрд. дол. США. Ми очікуємо зниження рівня золотовалютних резервів до 24-25 млрд. дол. США до кінця 2012 року і зберігаємо наш прогноз помірної девальвації гривні в межах 5% (до 8.40 грн./дол.) до грудня.

Україна почала переговори з МВФ про продовження програми співпраці на 2013 рік, в якому Україна має виплатити 5.2 млрд. дол. США по тілу кредиту МВФ, наданого в 2008 році. Загальні зовнішні погашення України з урахуванням інших боргів в 2013 році складають близько 9.0 млрд. дол. США, тому відновлення програми співпраці, очевидно, буде одним з пріоритетів в пост-виборчий період.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка:
Департамент інформації і комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути